Zatvorena jedina ambulanta koju koriste Srbi u Prištini, radnici pušteni iz policijske stanice

0
64

Radnici i medicinsko osoblje koji su juče odvedeni u policijsku stanicu, nakon upada takozvane kosovske policije u objekat koji Srbi u Prištini koriste kao ambulantu, poslije višesatnog zadržavanja, pušteni su nešto poslije ponoći, javlja dopisnik Tanjuga.

U međuvremenu je na ulaznim vratima objekta zalijepljeno obavještenje tzv. Zdravstvenog inspektorata o privremenoj obustavi djelatnosti.

Pripadnici tzv. kosovske policije upali su juče u jedinu ambulantu u Prištini koju koriste Srbi, a osoblje je odvedeno u policijsku stanicu.

Osnovno tužilaštvo u Prištini i kosovska policija tvrde da se u toj ambulanti pružaju „ilegalne medicinske usluge“, prenijeli su prištinski mediji.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja naveo je u saopštenju da pretreseni objekat pripada nevladinoj organizaciji „Centar za mir i toleranciju Prištine“, a da je policija obaviještena o navodnoj „sumnjivoj djelatnosti“ te NVO koja se nalazi u aneksu policijske stanice.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović poručio je da je upadom kosovske policije u jedinu preostalu ambulantu u Prištini koju koriste Srbi uskraćena osnovna medicinska usluga malobrojnim preostalim pripadnicima srpskog naroda u tom gradu.

Starović je u objavi na platformi Iks podsjetio da je prije 1999. godine u Prištini živjelo više od 40.000 Srba, a da ih je ostalo manje od 100.

– A sada je toj preostaloj šačici uskraćena osnovna medicinska usluga – naglasio je on.

Starović je ukazao i na to da je stopa održivog povratka srpskih izbjeglica i interno raseljenih lica na takozvano Kosovo manja od dva odsto i da je najniža od svih postkonfliktnih oblasti širom svijeta.

– Štaviše, ono malo onih koji su se vratili nastanili su se u izolovanim seoskim enklavama, dok su svi veći gradovi na (samoproglašenom) Kosovu* zabranjene zone za Srbe – istakao je Starović.

Ostavite komentar