VIDOVIĆ: Cetinjsko ustoličenje i Milova bahatost kao vijesnik propasti njegove vlasti

0
303

“Cetinje je viševjekovno sjedište mitropolita crnogorskih koji su potpadali pod vlast pećkih arhiepiskopa i patrijarha”, rekao je Siniša Vidović, zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske.

Vidović navodi da je od svog nastanka 1219. godine mitropolija zetska, tj cetinjska, odnosno crnogorsko-primorska bila neodvojivi dio Srpske pravoslavne crkve.

“Uz titulu cetinjskih mitropolita stajalo je i Egzarh (čuvar) pećkoga trona. I za svo vrijeme čuvari upražnjenog pećkoga trona stolovali su i ustoličavani na Cetinju”, kaže Vidović.

Prema njegovim riječima, svako eventualno pomjeranje ustoličenja u neki drugi hram, manastir ili grad bio bi povod prekrajanja istorije.

“Jer ustoličiti mitropolita van Cetinjskog manastira bilo bi isto što i izvesti suprugu sa novorođenim naslijednikom iz porodilišta ne u svoju opremljenu porodičnu kuću, i sobu namjenjenu tom novorođenčetu već u neku drugu prostoriju u nekom drugom objektu u dvorištu, a onda objasniti da je to želja onih koji nisu članovi naše porodice, pa da ih ispoštujemo jer im se tako sviđa. Kao što mjesna zajednica ne može biti vlasnik naše kuće iako se nalazi na njenoj teritoriji, tako ni Cetinjska opština ne može biti i nije vlasnik Cetinjskog manastira”, rekao je Vidović.

On je takođe rekao da ustoličenje mitropolita Joanikija prođe mirno i dostojanstveno u duhu pravoslavlja, a Milo Đukanović da ima i malo obraza trebao bi podnijeti ostavku jer nije shvatio poruku naroda 2020. godine.

“Bahatost dolazi pred propast, da li zna to Milo, pita se Siniša Vidović očekujući sutrašnje ustoličenje miteopolita Joanikija”, rekao je on.

(A.M.)

Ostavite komentar