Gdje su sada stručnjaci: Šljivar, Aničić i Kresojević, koji su uvalili Banjaluku u finansijski kolaps – ko će prvi u ćorku?

0
152

Odlazeći gradonačelnik Draško Stanivuković nedavno je izjavio da je sa finansijama u Gradskoj upravi Banjaluka sve u najboljem redu i da je svaka marka smišljeno i zakonski potrošena, ironično poručujući “Mirno spavaj, nano”. Međutim, Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je negativno mišljenje na finansijski izvještaj Grada Banjaluka za prošlu godinu. Revizorski izvještaj, upućen 16. avgusta Republičkom javnom tužilaštvu, otkriva ozbiljne nepravilnosti koje će se naći pred tužiocima.

Nacrt revizorskog izvještaja za 2023. godinu je negativan. Brojne relokacije sredstava, samovolja gradonačelnika i probijanje budžeta samo su neki od razloga zbog kojih je Banjaluka dobila ovakvo mišljenje. Posebno se ističu nezakonitosti u javnim nabavkama za izgradnju Centralnog spomenika poginulim borcima Republike Srpske, koje su sprovedene bez ijedne marke obezbijeđenih sredstava.

Revizori su takođe utvrdili da finansijski izvještaji ne prikazuju tačan budžetski deficit, što znači da su gradske vlasti dostavile lažan finansijski izvještaj. Uprkos svemu, „najveći stručnjaci“ u Gradskoj upravi, koji su po direktivi Stanivukovića doveli grad u finansijski kolaps, nisu se oglasili. Ostaje pitanje kako će sada spavati gradonačelnik i njegov tim, uključujući gradskog menadžera Bojana Kresojevića, šeficu Odjeljenja za finansije Božanu Šljivar i Valentinu Aničić, koja se posljednjih mjeseci rijetko pojavljuje u javnosti.

Podsjetimo, revizori su otkrili da je stvarni budžetski deficit Grada Banjaluka veći za 10,6 miliona KM od onoga što je prikazano u finansijskim izvještajima. Posebne zamjerke odnose se na izgradnju centralnog spomenika i rekonstrukciju saobraćajnice u Motikama, koje su započete bez obezbijeđenih sredstava.

Šefica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, kako tvrde izvori bliski Gradskoj upravi, počastila se luksuznom nekretninom na primorju, pa se postavlja pitanje da li je i tu završio novac koji danas nedostaje u gradskom budžetu. I treća članica ovog tima, Valentina Aničić, odlučila je da izbjegava medije i ne prati više Stanivukovića na njegovim konferencijama, što otvara sumnje da pokušava pronaći izlaz iz sve očiglednije propasti.

(banjaluckeprice.net)

Ostavite komentar