Tramp otkrio detalje o novom atentatu: Odjednom smo čuli pucnje, Tajna služba je znala da su to meci

0
44

Bivši predsjednik SAD i republikanski kandidat na izborima u novembru Donald Tramp je prepričao kako ga je Tajna služba evakuisala nakon drugog pokušaja ubistva, u nedjelju na golf terenu na Floridi.

On je u podkastu o kriptovalutama Faroka Sarmada na mreži X rekao da je igra golf u klubu u Vest Palm Biču sa prijateljima, među kojima je bio biznismen Stiv Vitkof, kada je čuo pucnje.

“Sve je bilo lijepo, to je lijepo mjesto za boravak. Odjednom smo čuli pucnje u vazduh, pretpostavljam četiri ili pet i zvučalo je kao da su meci, ali šta ja znam o tome. Međutim, Tajna služba je odmah znala da su to meci“, rekao je Tramp prisećajući se detalja incidenta, piše Guardian, prenosi Euronews Srbija.

U prvom javnom nastupu od atentata, Tramp je zahvalio Tajnoj službi, rekavši da je ubrzo nakon što su se čuli pucnji udaljen sa lokacije.

“Posjedali smo u golf kola i krenuli smo prilično dobro. Bio sam s agentom i on je uradio fantastičan posao, nije bilo sumnje da smo otišli sa tog terena”, kazao je republikanac.

“Tajna služba je uradila odličan posao, svi su uradili odličan posao“, dodao je zatim.

Tramp je objasnio da su pucnji dolazili od drugog agenta, koji je pucao u cijev puške koju je vidio kako viri iz žbunja na golf terenu, i da “onaj drugi nije opalio“, što se odnosi na osumnjičenog.

Trampova ispovijest u velikoj mjeri odgovara onome što su nadležni saopštili u ponedjeljak.

Ronald Rou Mlađi, vršilac dužnosti direktora američke Tajne službe, rekao je ranije da osumnjičeni napadač Rajan Vesli Raut nije ispalio nijedan hitac, ali da je agent pucao nakon što je primijetio pušku koja je virila kroz ogradu na obodu golf terena.

“On (osumnjičeni) nije pucao, niti je opalio hice na našeg agenta. Čim je uzviješteno o pucnjavi, obezbjeđenje bivšeg predsjednika je odmah evakuisalo predsjednika na bezbjednu lokaciju”, rekao je Rou Mlađi.

Rou je takođe rekao novinarima da je Tramp bio “van vidokruga napadača” tokom svoje neplanirane posjete golf klubu. Podaci sa mobilnog telefona pokazuju da je Raut čekao u blizini golf terena oko 12 sati, sa hranom, prije nego što se suočio sa agentom Tajne službe.

Tramp je takođe pohvalio civila koji je zabilježio registarsku tablicu osumnjičenog, što je pomoglo vlastima da pronađu njegov automobil.

“Civil je uradio fenomenalan posao“, rekao je.

Tramp smatra da su i Kruks i Raut dio “radikalne ljevice”

Ono u čemu se izjava Trampa razlikovala od zvaničnog izvještaja jeste opis političkih stavova Rauta i Tomasa Metjua Kruksa, prethodnog napadača koji je ubijen nakon što je pogodio Trampa u uvo tokom prethodnog atentata u Pensilvaniji 13. jula.

Tramp je rekao da mu se čini da obojica pripadaju “radikalnoj ljevici”, dok je Raut ranije pričao kako je glasao za njega 2016. Osumnjičeni je zatim oštro promijenio mišljenje i donirao kandidatima demokrata, promovišući rat u Ukrajini.

Motivacija Tomasa Metjua Kruksa ostaje nejasna, kao i njegova politička ideologija i dalje nisu potpuno razjašnjeni.

Ostavite komentar