Nepregledne kolone iz svih smjerova: Šta je dovelo do saobraćajnog kolapsa u Banjaluci

0
14

Zbog saobraćajnih gužvi, koje su kulminirale uporednom izgradnjom raskrsnica na oba tranzita, građani kažu da je gotovo nemoguće stići na vrijeme na posao ili završiti obaveze po gradu, a sa istim problemima suočeni su i prevoznici, taksisti, auto-škole i dostavne službe.

Nepregledne kolone vozila mogu se vidjeti svakodnevno u većini naselja, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim časovima, a dešava se i da je vozačima potrebno i 20 minuta da pređu udaljenost od nekoliko stotina metara.

Predsjednik Udruženja saobraćaja i veza RS Dejan Mijić istakao je da putnici od gradskog prevoza očekuju tačnost i da brzo stignu od jedne do druge tačke, ali to, kako kaže, više nije moguće.

– Šta god treba da obavite, a za šta vam je prije bilo potrebno deset minuta, sada vam treba pola sata ili sat. Umjesto da ubrzavamo ritam i skraćujemo gubitak vremena na prevoz, mi gubimo mnogo više nego prije – kazao je Mijić.

Prema njegovim riječima, regulacija saobraćaja kroz centar grada dovela je do povećanih gužvi, koje su kasnije prenesene i na tranzite, pogotovo sada kada je u toku izgradnja kružnih tokova.

– Gužve su bile i prije početka tih radova i to nije ključan razlog, ali moram da naglasim da se tako veliki infrastrukturni radovi ne mogu planirati na način da ih započnete na više mjesta istovremeno. Moraju se planirati rokovi da se ne bi poklapali na više ključnih mjesta, da bi se izbjegle gužve – rekao je Mijić i dodao da bi, prije svega, trebalo voditi računa o potrebama građana.

Predsjednik Udruženja “Banjalučki taksi” Dragan Purišić kazao je da saobraćajni kolaps u gradu mnogo utiče na njihov posao te da su se doveli u situaciju da ne smiju putnicima reći za koje vrijeme će biti na njihovoj adresi.

– Prošle sedmice vozio sam 700 metara 26 minuta. Gužve su uvijek bile, ali ne ovolike. Povećan je i broj vozila, ali i radova na putu te se neka rješenja poput zaobilaznica oko Banjaluke moraju uvesti – istakao je Purišić.

On navodi da su tranziti pretrpani te da sumnja da će kružni tokovi išta riješiti.

– Da bi se rasteretio saobraćaj potrebno je napraviti most u Docu te još jedan kod “Vitaminke”. Naravno da je to skupo i da treba vremena, ali dok to ne bude urađeno teško da će gužva u gradu biti manja – naveo je on.

Klijenti se, kako kaže, žale jer moraju dugo čekati, zato što taksisti nisu u mogućnosti da dođu u dogovoreno vrijeme, a često se desi i da se snađu za drugi prevoz i ne dočekaju ih.

– Prije je bilo oko deset odsto onog što mi nazivamo lažnim vožnjama, a sada se to penje i na 20 odsto te smo tako na gubitku i mi i putnici – kazao je Purišić i dodao da pauziraju taksimetar dok stoje u gužvi, prenosi Glas Srpske.

RJEŠENjA

Stručnjak za bezbjednost i saobraćaj Milenko Jaćimović kaže da se, osim prevoznika i vlasnici auto-škola žale da je kvalitet obuke kandidata pod znakom pitanja te da ih zbog kolona vozila teško mogu obučavati.

– U gradu ima 90.000 registrovanih vozila, a taj broj iziskuje protočnost raskrsnica, a ne tri kružna toka koji znatno usporavaju saobraćaj, na šta se sada dodatno vrši i obnova drugih saobraćajnica – pojasnio je Jaćimović.

Dodaje da postoji više faktora koji bi doveli do smanjenja gužve, poput plana korekcija saobrađajnica i uspostavljanja faza kružnih tokova.

– Trebalo bi riješiti i parking-mjesta, poprečne veze kada su u pitanju istočni i zapadni tranzit proširivanjem i izgradnjom dodatnih te od zapadnog napraviti gradsku saobraćajnicu – zaključio je Jaćimović.

Ostavite komentar