Košarac: U institucije BiH duboko inkorpirane određene radikalne strukture iz FBiH

0
14

Predstavnici Republike Srpske decenijama upozoravaju da su u institucije BiH duboko inkorporirane određene radikalne strukture iz FBiH, koje nikada nisu odustale od svojih ratnih ciljeva i vizije unitarne muslimanske države, izjavio je za zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je naglasio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najbolji čuvar i stub odbrane Srpske i interesa srpskog naroda u BiH i njegova politika ne odustaje od dejtonskog koncepta BiH, zagovarajući dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te promovišući politiku mira i stabilnosti.

– Kada god je želio da napravi iskorak na bazi unutrašnjeg dogovora, uslijedile su sasvim drugačije reakcije iz FBiH, zasnovane na dodatnoj radikalizaciji prilika, unitarizmu i težnji za centralizacijom institucija BiH, što je apsolutno neprihvatljivo za Srpsku – rekao je Košarac.

On je ukazao da radikalne strukture, koje stanuju u institucijama BiH, u proteklom periodu su po ćoškovima raznih zapadnih ambasada i međunarodnih institucija sa sjedištem u Sarajevu targetovale predsjednika Dodika kao ključnog krivca za neostvarivanje vlastitih političkih snova o unitarnoj muslimanskoj BiH.

– Oni su sa svojim međunarodnim mentorima kreirali politike napada na Dodika i Srpsku. Nisu prezali da javnom linču izlože Dodika i članove njegove porodice. Konstantno u javnosti iznose lažne optužbe, insinuacije i prijetnje, ne libeći se čak ni da otvoreno pokažu mržnju. Pokrenuli su politički montiran proces protiv Dodika pred Sudom BiH i vrše političku represiju, kako bi ga uklonili sa političke scene. Svjesni njihovih prljavih i nečasnih namjera, opravdano pitamo da li je uopšte bezbjedno da predsjednik Dodik dolazi u Sarajevo – istakao je Košarac.

Naravno, dodao je on, iz Sarajeva će mnogi negodovati, ali Sarajevo uvijek treba čitati između redova, jer nije sve onako kako izgleda.

– Svjedoci smo da su određeni politički faktori unutarnog karaktera često zloupotrebljavali OBA BiH, koja je čak imala karakter stranačke agencije. Ne bi bilo iznenađujuće da upravo u OBA i dalje postoje strukture paralelnog bezbjednosno-obavještajnog sistema pod kontrolom radikalnih bošnjačkih krugova i ratnog kadra – rekao je Košarac.

Ona je naveo da su stoga opravdane težnje i inicijative koje idu za tim da je neophodan povratak na izvorne dejtonske nadležnosti, odnosno da Srpska formira svoju obavještajnu agenciju.

– MUP Srpske je jak, organizovan, stabilan i sposoban da zaštiti predsjednika Dodika i preduzme sve neophodne mjere koje garantuju njegovu bezbjednost – zaključio je Košarac.

Ostavite komentar