Karan: Samovolja obavještajnog sektora pod palicom velikobošnjačke politike vodi ka anarhiji

0
16

Profesor ustavnog prava Siniša Karan ukazao je da samovolja i nezakonit rad obavještajnog sektora u BiH pod palicom velikobošnjačke unitarističke politike vodi ka anarhiji i policijskoj državi.

Karan je ocijenio da je alarmantna drskost Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH u provođenju bošnjačkih politika, politika političkog Sarajeva, koje su kontinuirano usmjerene protiv Republike Srpske, njenih prijatelja, posebno Srbije, i političkih istomišljenika.

– Ćutanje odgovornih na skandalozna saznanja da je planirana likvidacija predsjednika Srpske i Srbije, Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, najbolji je pokazatelj izmještene moći bezbjednosnih službi BiH, izvitoperenih propisa i nepostojanja adekvatne kontrole nad ovim sektorom – upozorio je Karan.

Takođe, dodao je on, već duže vremena obavještajni sektor grubo krši i ignoriše zakonsku hijerarhiju nadređenosti, posebno prema izvršnoj vlasti, jer OBA je dužna da prilikom razmjene podataka obavještajne informacije dostavi svim institucijama, uključujući i institucije Republike Srpske.

– Podsjetiću na sramne i nigdje zabilježene situacije zabrane ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu 2018. i profesoru Milošu Koviću 2022. godine kada je OBA neustavno i nezakonito preuzela nadležnost iz oblasti spoljne politike i samovoljno odlučivala ko je opasnost za ustavni poredak BiH, a ko ne. Takođe, OBA je uvela i direktnu primjenu operativnih podataka, sama sebi pribavila proširenu nadležnost, preskočila zakonske procedure i eliminisala svaki vid ustavne i zakonske kontrole – Predsjedništvo, Savjet ministara i parlamentarnu kontrolu – naglasio je Karan.

Profesor ustavnog prava je ukazao da je problem od najvećeg značaja kada bezbjednosne institucije u jednoj zemlji prekrše svoje nadležnosti, a kada to uradi obavještajni sektor, čije su mogućnosti zloupotrebe i manipulacije velike, onda je to najozbiljniji problem i opasnost po tu zemlju.

Karan je rekao da se postavlja opravdano i ozbiljno pitanje da li je moguće OBA dovesti u ustavnu i zakonsku poziciju ili je njen nezakonit rad ostavio duboke korjene koje je teško iskorijeniti bez potpune rekonstrukcije.

Ostavite komentar