Optuženi za ubistvo Kulišića tražio da mu RS isplati 5.000 KM

0
9

Dražen Lazarević, koji je optužen da je zajedno sa Andreom Kajganić ubio njenog supruga Sašu Kulišića u Doboju u januaru ove godine, podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Smatra da su državni organi, prije svega Policijska uprava Doboj, prekršili presumpciju nevinosti u njegovom slučaju i tražio da mu Republika Srpska isplati 5.000 KM na ime nematerijalne štete.

Lazarević osporava da je počinio ovo krivično djelo, ali i razloge zbog kojih mu je određen pritvor, te ocjenjuje da se uspješno vođenje postupka može obezbijediti blažim mjerama zabrane.

U vezi s tim, on smatra da su uznemirenje javnosti prouzrokovali državni organi, konkretno Policijska uprava Doboj koja je održala vanrednu pres konferenciju neposredno nakon što je ovaj stravični slučaj otkriven.

“Načelnik PU Doboj je izjavio da je ‘na dosta monstruozan svirep način izvršeno krivično djelo teško ubistvo’. Smatra da mu je takvom izjavom prekršena presumpcija nevinosti, zbog čega je predložio Ustavnom sudu da obaveže RS da mu isplati 5.000 KM na ime nematerijalne štete”, navodi se u apelaciji koju je Ustavni sud BiH razmatrao na posljednjoj sjednici održanoj 19. septembra ove godine, prenosi Mondo.ba.

Međutim, Ustavni sud BiH je Lazarevićevu žalbu odbacio kao neosnovanu, a sudije su se posebno osvrnule na navode o kršenju pretpostavke nevinosti i spornu izjavu iznesenu na konferenciji za medije u PU Doboj.

“Načelnik se izjasnio o vrsti i težini počinjenog krivičnog djela, a ne o apelantovoj krivici. Stoga Ustavni sud smatra da su navodi o kršenju pretpostavke nevinosti neosnovani. S obzirom na ovaj zaključak, Ustavni sud smatra da apelantu ne pripada pravo na naknadu nematerijalne štete”, zaključeno je u odluci.

Okružni sud u Doboju je krajem jula ove godine potvrdio optužnicu protiv Andree Kajganić i Dražena Lazarevića, a terete se za teško ubistvo počinjeno na svirep ili podmukao način. Na ročištu za izjašnjenje o krivici, oboje su negirali krivicu.

U optužnici se navodi da su 30. Januara, zajedno sa Andreinom maloljetnom kćerkom A.K., Kulišića omamili tabletama ”Treana”. Djevojčica je tablete usitnila i pomiješala s tečnošću koju je dala ocu da popije.

Nakon što su tablete počele djelovati, A.K. je obavijestila majku i Lazarevića da Kulišić spava, pa su oni došli sa dva iznajmljena automobila. Terete se da su žrtvu udarili nekoliko puta, a onda mu ljepljivom trakom oblijepili glavu, a konopcem vezali ruke i noge. Onesposobljenu žrtvu su u gepeku odvezli u mjesto Preslica i nožem uboli četiri puta usljed čega je preminuo.

Nakon ubistva su pobjegli, ali je brzom istragom rasvijetljen slučaj, te je Andrea uhapšena u Banjaluci, a Dražen u Doboju.

Andreinoj maloljetnoj kćerki A.K. je u međuvremenu izrečena mjera upućivanja u vaspitno-popravni dom.

Ostavite komentar