Tramp održao predizborni miting na mjestu atentata, za govornicom bio i Mask

0
13

Bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp održao je miting u gradu Batleru u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, na mjestu gde je 13. jula preživio atentat.

Tramp je sa mitinga pozvao pristalice da mu donesu pobjedu na izborima.

– Prije 12 dvanaest nedjelja svi smo primili metak za Ameriku. Sve što tražim je da svi izađu i glasaju. Moramo pobijediti –  istakao je Tramp, prenosi AP.

Stojeći iza neprobojnog zaštitnog stakla, on je svog atentatora nazvao “zloćudnim čudovištem” i dodao da njegov naum nije uspio zahvaljujući “božjoj volji i milosti”.

Jedan od gostiju na Trampovom mitingu u Batleru bio je milijarder Ilon Mask, izvršni direktor SpejsIksa i Tesle i vlasnik platforme Iks, nekadašnjeg Tvitera.

Mask se pojavio za govornicom nakon što ga je Tramp predstavio kao “velikog gospodina koji je spasao slobodu govora”.

– Predsjednik Tramp mora pobijediti da bi očuvao naš Ustav. Mora pobijediti da bi sačuvao demokratiju u Americi -rekao je Mask koji je podržao republikanskog kandidata nakon pokušaja ubistva i aktivno finansira predizborne aktivnosti u nekoliko ključnih američkih država.

AP navodi da je Trampova kampanja pokušala da maksimizira potencijal skupa u Batleru samo 30 dana pred predsjedničke izbore na kojima će se Tramp  sučeliti sa potpredsjednicom SAD i kandidatkinjom demokrata Kamalom Haris.

Pokušaj ubistva Trampa u julu u Batleru, kada mu je metak okrznuo desno uvo, ukazao je na ozbiljne propuste u njegovom obezbjeđenju i rezultirao jačanjem mjera bezbjednosti na njegovim narednim predizbornim mitinzima.

Na mitingu u Batleru vidno su bile pojačane bezbednosne mjere, a na okolnim krovovima bili su raspoređeni naoružani policajci u kamuflažnim uniformama.

Tramp je na izborima prije četiri godine izgubio u Pensilvaniji, ključnoj državi za predsjednčke izbore u SAD.

Ostavite komentar