U kamenolomu iznad Donje Jablanice vršena ilegalna eksploatacija?

0
32

Četiri satelitske fotografije snimljene u periodu od 2018. do avgusta ove godine dokazuje da je iz kamenoloma iznad Donje Jablanice ilegalno eksploatisan granit, navodi portal Istraga.ba, koji je, koristeći google earth uspio dokumentovati mašine koje su bile aktivne u kamenolomu koji je, prema tvrdnjama premijera Federacije, “posljednje četiri godine bio zatvoren”.

Upravo u tom kamenolomu usljed obilnih padavina nastala je akumulacija koja je pokrenula kamenu lavinu koja se sručila na kuće u Donjoj Jablanici, ubivši, pritome, najmanje 15 osoba.

U avgustu 2018. godine kamenolom je, kako se može vidjeti, bio aktivan.U crvenom krugu se nalazi jedna od mašina koje su radile na iskopavanju kamena

Na ovoj fotografiji već se može vidjeti da kamenolom ne radi, te da je rastinje počelo da se širi na samom rudniku. To su, dakle, one godine kada je kompanija Sani d.o.o. Jablanica, čiji je vlasnik Dženan Honđo, formalno prestala eksploatisati kamen.

Na ovoj fotografiji već se vidi da je dio kamenoloma ponovo aktivan. Mašine kojih nije bilo 2019. godine ponovo su tu. Pratite strelicu unutar kruga i uočit ćete jednu od mašina koje su radile na kamenolomu.

Na ovoj fotografiji, snimljenoj mjesec i osam dana prije tragedije u Jablanici, vide se dvije mašine na kamenolomu. To je dokaz da je kamenolom bio aktivan neposredno prije tragedije.

Dakle, kamenolom iznad Donje Jablanice je bio aktivan i u njemu je, očigledno, eksploatisan kamen. Upravo na to mjesto slila se voda sa okolnih planina, koja je, potom, pokrenula ogromne kamene gromade koje su se, kotrljajući prema Neretvi, rušile sve pred sobom.

Da je kamen iz kamenoloma glavni uzrok za ovu tragediju, pokazuje i fotografija snimljena iz zraka neposredno nakon što je lavina uništila kuće u Donjoj Jablanici.

Kompanija koja je eksploatisala kamen je, rekosmo, u vlasništvu jablaničkog tajkuna Dženana Honđe. Mještani su godinama upozoravali na ovu eksploataciju, ali niko nije stao na putu ovom biznismenu koji je imao dobre veze sa podzemljem.

Na fotografiji koju su federalni mediji objavili možete vidjeti biznismena Honđu (crveni okvir) u društvu sa osuđivanim kriminalcima iz Sarajeva. U prvom planu je Almin Mujezinović zvani Hans koji je nedavno uhapšen zbog trgovine drogom. Ranije osuđivan zbog pokušaja ubistva. Iza Hansovih leđa je Haris Drljo, koji u svom krim dosjeu ima presude za razbojništva i brojne pucnjave.

 

Ostavite komentar