NOVI BLAM ZUKANA HELEZA: Dronovi kupljeni u Kini predstavljeni kao brend iz BiH

0
31

Nedavno predstavljeni dronovi na Zeničkom privrednom sajmu (ZEPS) koje su prikazali kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo su zapravo uvezeni iz Kine i nemaju nikakve veze sa BiH.

Javnost u Bosni i Hercegovini je dočekala vijest o serijskoj domaćoj proizvodnji dronova sa opštim odobravanjem i oduševljenjem. S druge strane stručna javnost je od početaka razvoja bila skeptična prema ovom programu razvoja.

Međutim, dron koji je predstavljen nije proizveden u Bosni i Hercegovini što mijenja sve u odnosu na tvrdnje koje je javnost dobila, piše Klix.

Naime, dron sa fiksnim krilima, kojeg je Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, predstavio kao “Tayan-1” je zapravo kineski dron kupljen od kompanije Hong Kong Jinzhuo Industry Limited.

Dron predstavljen na ZEPS-u kao “Tayan-1” je ustvari dron kineske kompanije iz porodice dronova Loong.

Klix je dobio potvrdu da se radi o tom tipu drona. Pored potvrde da se radi o tom tipu drona, kompanija je ovom mediju ponudila da kupi isti, što ukazuje na jednostavnost nabavke ovog drona.

Kineska kompanija proizvodi i prodaje ove dronove u različitim izvedbama, od izviđačkih do borbenih. Pored dronova s fikisnim krilima kompanija nudi i multikoptere.

Asima Hadžića, direktor Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, objasnio je kako je došlo do greške u predstavljanju drona.

“Dronovi (dva) su kupljeni u Turskoj i u BiH su dovezeni i sklopljeni. Trebali su poslužiti kao prikaz da ćemo i mi uskoro ući u proizvodnju dronova”, pojasnio je Hadžić za Klix.

Ono što dodatno potvrđuje da se radi o dronovima kineske kompanije ukazuju i opisi ministra odbrane BiH Zukana Heleza, koji je u više navrata pominjao “platforme za granatice”.

Kompanija koja prodaje i proizvodi dronove Loong u svom asortimanu prodaje opremu za nošenje i otpuštanje minobacačkih mina, baš onakve o kakvim je govorio Helez.

“Ono što je sigurno jeste da ovi dronovi odavno imaju serijsku proizvodnju, ali u Narodnoj Republici Kini”, piše Klix.

Helez, navodi Klix, nikada nije prezentovao javnosti gdje su dronovi koje je davno najavio, gdje se proizvode u BiH, s kojim firmama i državama su potpisani ugovori o izvozu.

Ostavite komentar