Nove vijesti sa fronta! Rusija izbacuje Ukrajinu i iz ovog grada!

0
44

Ruske snage zauzele su već više od dvije trećine teritorije grada Torecka, izjavio je šef DNR Denis Pušilin u programu televizijskog kanala “Solovjov lajv”.
– Naši vojnici korak po korak napreduju kroz naseljeno mjesto, već je više od dvije trećine naseljenog mjesta sigurno oslobođeno — možda čak i više tokom protekle noći. Momci herojskim naporima izbacuju neprijatelja iz višespratnica i nastavljaju napredovanje – rekao je on.

Pušilin je istakao da su ruski borci sada oslobodili više od 70 procenata Torecka, ali neprijatelj nastavlja da prebacuje rezerve iz Konstantinovke.

– Kada je riječ o intenzitetu borbenih dejstava, često se dešava, posebno prilikom oslobađanja visokih zgrada, da se naši odredi nalaze u jednom ulazu višespratnice, dok se neprijatelj još uvijek nalazi u susednom ulazu. Ali korak po korak naši borci istiskuju neprijatelja – dodao je on.

Prema riječima šefa DNR, u gradu ostaje najmanje hiljadu civila, od kojih mnogi nisu željeli da napuste svoje domove i čekaju da se normalizuje miran život. Naravno, trenutno je njihova evakuacija u sigurna područja otežana. Ali, koliko je moguće, naši vojnici im pružaju svu neophodnu pomoć. Razumijemo da će ovo naselje u bliskoj budućnosti biti oslobođeno, čekamo vijesti od Ministarstva odbrane – naveo je Pušilin.

Prema izvještaju Ministarstva odbrane, u protekla 24 sata jedinice grupacije “Centar” poboljšale su pozicije na prednjoj liniji, nanijele udarce formacijama sedam ukrajinskih brigada i odbile devet protivnapada. OSU su u tim borbama izgubile oko 465 vojnika, borbeno oklopno vozilo Kirpi turske proizvodnje, četiri automobila, haubicu D-30 i protivtenkovski top “Rapira”.

Toreck je snažno utvrđenje sa razvijenom željezničkom mrežom, gdje su se ukrajinski borci učvrstili još od 2014. godine. Upravo odatle se redovno granatira Gorlovka — jedan od najvećih gradova DNR-a.

Zauzimanje grada olakšaće snabdijevanje ruskih snaga putem dionice puta Donjeck — Gorlovka — Artemovsk, a takođe će omogućiti da se ugrozi neprijateljska grupacija u Kleščejevki napadom s leđa. Pored toga, odatle se može razvijati napredovanje prema sjeverozapadu — ka Konstantinovki.

Ostavite komentar