Panika u Kijevu: Naredili evakuaciju jednog od ključnih gradova, Rusi stižu

0
16

Ukrajinske vlasti naredile su u utorak evakuaciju ključnog grada i još tri lokaliteta u sjeveroistočnom regionu Harkova, dok se ruske snage približavaju.

Naređenje se odnosilo na Kupjansk, željeznički čvor koji leži uz rijeku Oskil, kao i na grad Borova, južnije, u blizini grada Izijuma, još jednog velikog logističkog centra.

Kupjansk je pao u ruke ruskih snaga u sedmicama nakon početka SVO u februaru 2022, ali su ga ukrajinske trupe ponovo zauzele kasnije te godine.

Regionalni guverner Harkova Oleh Sinjehubov, govoreći na nacionalnoj televiziji, rekao je da je nalog za evakuaciju obavezan.

– Najteža situacija je u sektoru Kupjansk. Na istočnoj obali rijeke Oskil, koja dijeli grad, ne možemo više da garantujemo obnavljanje snabdijevanja električnom energijom, toplotom i vodom zbog stalnih granatiranja. Sve ekipe za popravku odmah budu napadnute – rekao je on.

Ruske snage sve više napreduju u nastojanju da zauzmu ukrajinski istočni region Donjecka, zauzimajući sela dok se kreću ka zapadu. Oni su takođe bili aktivni mjesecima sjevernije u Harkovskoj oblasti, fokusirajući se na Kupjansk.

Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, zapadno od Kupjanska, bio je izložen čestim raketnim i napadima bespilotnim jedinicama tokom većeg dijela SVO koja traje više od dvije i po godine.

Ostavite komentar