Vulić: Sud na mjestu logora za Srbe i sudije sa ratnom biografijom čista pravna perverzija

0
15

Neustavni Sud BiH, krnji Ustavni sud, lažni visoki predstavnik, miješanje američkog političkog kauboja u sve i svašta – ukratko je slika današnje BiH čiji je jedini cilj ukidanje Republike Srpske, otimanje srpske imovine, majorizacija srpskog naroda, stvaranje haosa, destabilizacije i pravne nesigurnosti, izjavila je za Srnu šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Reagujući na najnovije saopštenje Suda BiH, Vulićeva je izjavila da se ta neustavna institucija oglašava rijetko, ali kad to uradi onda je to rijetko iritantno, tendenciozno i besramno.

– Na stranici Suda, u rubrici saopštenja obavještavaju javnost o procesima i suđenjima, ali ovaj put su sebi dali za pravo oni koji su i zaboravili šta je pravo da polemišu, komentarišu i demantuju medijske izjave. Zanimljivo je da nema potpisa ko demantuje, ko je taj sud, da li je to predsjednik Suda, da li je to stav svih sudija Suda ili je to sama Sena Uzunović koja se potpisuje kao Sud – naglasila je Vulićeva.

Ona je istakla za Srnu da neustavni Sud smatra napadom na ugled i čast ako pitate nekoga ko je bio pomoćnik ratnog komandanta i vojni sudija – da li je znala i ako jeste šta je preduzela da se procesuiraju počinioci monstruoznih zločina nad Srbima u Konjicu i Bradini ili u logorima za Srbe Musala i Čelebići ili zašto je kao tužilac sabotirala procesuiranje odgovornih za ubistva i mučenja pripadnika ЈNA tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva 1992. godine, u Dobrovoljačkoj ulici!?

– Ako je neko vojni sudija u strašnim ratnim okolnostima, šta mi treba da radimo, da vjerujemo u njegov nekakav ugled, čast, nepristrasnost i profesionalnost, u pravo i pravdu? Treba da ćutimo, jer ne smijemo komentarisati njihova sudska visočanstva? A šta ono bijaše demokratija, gospodo pravnici, ili je i ta riječ zabranjena i ukinuta u ovakvoj BiH? – upitala je Vulićeva.

Ona je naglasila da će srpski narod uvijek da pominje ubijene, nestale i mučene Srbe Konjica i Bradine i svih ostalih stratišta, uz poštovanje i saučešće svim žrtvama tragičnog sukoba u regionu.

– Mi nismo oni koji će da negiraju tuđu žrtvu, ali svoje žrtve nikada nećemo zaboraviti i to nam ne može zabraniti ni Sena, ni njeni mentori u vidu američkih kauboja i njemačkih državljana. To ćemo pominjati i na mjestu nekadašnjeg logora ‘Viktor Bubanj’, mučilištu za sarajevske Srbe gdje je nad njima vršeno najsvirepije bestijalno iživljavanje, a gdje su, koje li ironije, smješteni Sud i Tužilaštvo BiH. Imaju dvije opcije – da nas poštuju ili da nas pobiju. Kada su oni montirali proces protiv predsjednika Republike Srpske i lidera jednog naroda i sude mu po imaginarnom zakonu, jasno je da i srpski narod žele samo kao imaginaciju i da nastave sa iživljavanjem nad nama u istom ratnom logoru. Sud na mjestu logora za Srbe sa sudijama sa ratnom prošlošću je čista pravna perverzija – zaključila je Vulićeva.

Ona je navela da ko sudi u Sudu BiH dobro znaju i u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH, kao što znaju da “može” i Uzunovićeva sa sramnom ratnom prošlošću, jer je tako procijenila Nezavisna pravosudna komisija koju je formirao izmišljeni Savjet za implementaciju mira i visoki predstavnik.

Vulićeva je podsjetila na odgovor VSTS-a na njeno poslaničko pitanje u vezi sa imenovanjem Uzunovićeve za sudiju Suda BiH, u kome su otvoreno priznali da je sve relevantne činjenice o tadašnjim sudijama i tužiocima, odnosno kandidatima, među kojima je bila i Uzunovićeva, provjerila Nezavisna pravosudna komisija koja je formirana odlukom Savjeta za implementaciju mira u BiH i visokog predstavnika.

– Ovo iskreno priznanje VSTS-a samo je još jednom potvrdilo da se u Sudu i Tužilaštvu BiH ne primjenjuje pravo i pravda, već zakon sile, kauboja i stranaca. Kakvo nam je pravosuđe, takva nam je i nazovi ‘država’. Samo što su zaboravili da sila Boga ne moli, a Bog silu ne voli. Izborili su se Republika Srpska i srpski narod i sa većim silnicima, pa će i sa ovim umišljenim u vidu raznih Sena i kauboja – poručila je Vulićeva.

Ostavite komentar