Danas počinje beogradski sajam knjiga, učestvuju i izdavači iz Srpske

0
13

Međunarodni beogradski sajam knjiga otvara danas vrata za ljubitelje pisane riječi, a tokom devet njegovih dana predstaviće se više od 400 izlagača iz zemlje i inostranstva, izdavača i pisaca, među kojima i iz Republike Srpske.

Sajam, koji ove godine ima slogan “Riječ je slobodna”, otvoriće Milena Marković, nagrađivana pjesnikinja, dramski pisac i scenarista, redovna profesorka Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu.

Počasni gost Beogradskog sajma knjiga biće Kuba, koja će predstaviti svoju tradiciju i kulturnu raznovrsnost, djela naučnika, pisaca, pjesnika i umjetnika, a na otvaranju će se u ime ove zemlje obratiti Migel Barnet, pripovjedač, pjesnik i antropolog, koji je za veliki broj knjiga, pjesama, hronika odlikovan nacionalnim i međunarodnim književnim nagradama.

Na Sajmu učestvuje i Republika Srpska, koja će će biti predstavljena sa 134 naslova na 47 promocija, a nastup Srpske svečano će biti otvoren u ponedjeljak, u 12 časova u svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma.

Na Sajmu će se predstaviti izdavači iz BiH, Bjelorusije, Grčke, Italije, Irana, Konga, Maroka, Njemačke, Rumunije, Rusije, Tunisa, Turske, prvi put Ukrajine, te Hrvatske i Crne Gore.

Gosti programa iz inostranstva biće Toni Parsons /Velika Britanija/, Nataša Rogelja /Slovenija/ i David Unger /Gvatemala, SAD/.

Na Sajmu knjiga će tradicionalno učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci, a tokom devet sajamskih dana čitaoci će moći da, po sajamskim cijenama kupe naslove domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ali i uvijek aktuelnih klasika srpske i svjetske književnosti, kao i antikvarne knjige.

Bogat prateći program odvijaće se u salama za prezentacije i na štandovima izlagača, a publika će moći da prisustvuje brojnim diskusijama, tribinama i promocijama.

Tokom devet sajamskih dana biće organizovano na desetine tribinskih programa, u čijem fokusu su različite teme posvećene domaćoj i stranoj poeziji i prozi, prevođenju, kritičarskoj i teorijskoj misli, izdavaštvu, novim formatima knjiga, pirateriji u digitalnom okruženju.

U okviru 67. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodijeljene nagrade, i to Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dječija knjiga godine, Nagrada za izdavača iz dijaspore i regiona na srpskom jeziku, Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, Nagrada “Bogdan Kršić” za najljepšu knjigu, Nagrada za najljepšu dječiju knjigu, Specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Za najmlađe posjetioce predviđena je programska cjelina “Hiljadu zašto” sa književnosti za djecu i mlade, gdje će u sali “Јovan Јovanović Zmaj” moći da učestvuju u svojevrsnim radionicama u kojima će ih srpski najcjenjeniji pisci za djecu upućivati u to kako da napišu pjesmu ili priču.

Programska cjelina posvećena poeziji nazvana je “Pjesme sunca”, po pjesničkoj knjizi Јovana Dučića, gdje će se u sali “Vasko Popa” predstaviti pjesnici različitih generacija.

Programska cjelina “Atlas opasan nebom” nosi naziv po romanu prerano preminulog pisca i akademika Gorana Petrovića, gdje će se predstaviti srpski pisci i gosti iz inostranstva.

“Sumnjivo lice” je programska cjelina nazvana po komediji Branislava Nušića, od čijeg rođenja se navršava 160 godina, a tribine u okviru obje cjeline će biti posvećene problemskim temama – od odnosa književnosti i ideologije do /zlo/upotreba vještačke inteligencije u prevođenju ili interneta u plasmanu književne kritike.

Tradicionalno na Sajmu će u četvrtak, 24. oktobra, biti održan i Školski dan namijenjen organizovanim posjetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora, kao i Porodični dan u ponedjeljak i utorak, 21. i 22. oktobar, kada će cijela porodica sa samo jednom kupljenom ulaznicom moći da posjete manifestaciju.

Radno vrijeme sajma knjiga je od 10.00 do 20.00 časova. Na Beogradskom sajmu biće održan i 53. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.

Ostavite komentar