KRIVOKAPIĆ NAJAVIO: Crna Gora bi nakon 12 godina mogla dozvoliti dvojno državljanstvo

0
208

Nakon 12 godina Crna Gora bi konačno mogla da dozvoli svojim građanima dvojno državljanstvo – crnogorsko i srpsko.

To je najavio premijer Zdravko Krivokapić, a to bi svakako bilo rješenje jednog od gorućih problema u odnosima između dvije države.

Krivokapić je ovu informaciju podijelio na svom profilu na Tviteru.

Inače, prema Zakonu o crnogorskom državljanstvu, Crna Gora još od 2008. godine ne dozvoljava dvojno državljanstvo – crnogorsko i srpsko. Takav zakon se tumačio na više načina: kao zaštita crnogorskog identiteta, antisrpska politika, ili ostanak pojedinih političkih partija na vlasti tako što crnogorski Srbi ne mogu da glasaju na izborima. Pogotovo zato što pripadnicima drugih nacija u Crnoj Gori nije zabranjeno dvojno državljanstvo.

Mogućnost da građani uz crnogorsko, mogu da dobiju i srpsko državljanstvo predstavnici bivše vlasti vidjeli su kao opasnost za projekat “nezavisne Crne Gore”. Tvrdili su da bi to moglo da oteža i posao državnoj administraciji i da dovede do toga da u Crnoj Gori ima više građana sa, na primjer, srpskim nego crnogorskim državljanstvom.

Štaviše, pripadnici bivšeg režima smatrali su da Crna Gora kao mala država lako može da bude žrtva političkog inženjeringa i da veliki broj novih birača može potpuno da promjeni političku scenu.

Ipak, do promjene vlasti je došlo i bez promjene spornog zakona. Po svemu sudeći, upravo će promjena vlasti i dovesti do promjene Zakona o crnogorskom državljanstvu, a ne obrnuto.

(Glas Srpske)

Ostavite komentar