Spriječen mogući teroristički napad na izraelsku Ambasadu u Berlinu

0
24

Specijalne jedinice i istražitelji njemačke Federalne kriminalističke policije spriječili su mogući teroristički napad na izraelsku ambasadu u Berlinu, prenijeli su juče njemački mediji.

Teško naoružani pripadnici specijalnih snaga policije upali su u jednu kuću u Bernau u Brandenburgu i pretresli jedan stan u višespratnici u Sankt Avgustinu u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, preneo je dnevni list Bild.

– Izvedena je policijska operacija u Bernau kod Berlina i u Sankt Avgustinu kod Bona. U Berbau je uhapšen jedan osumnjičeni za članstvo u stranoj terorističkoj organizaciji. U Sankt Avgustinu su ispitivani svjedoci i obezbjeđeni su mogući dokaz – izjavio je Mihael Rameler, portparol nadležnog saveznog tužilaštva.

Njemačke vlasti su, zahvaljujući konkretnoj dojavi stranih obavještajnih službi, ušle u trag čoveku koji ranije nije bio poznat kao prijetnja, a antiteroristička služba je presrela prijeteće poruke iz kojih je izveden zaključak da jedan Libijac, pripadnik Islamske države (IS) navodno želi da napadne izraelsko diplomatsko predstavništvo u Berlinu iako nije bilo jasno da li napad namjerava da izvrši vatrenim oružjem ili eksplozivom.

Istovremeno, postojale su indicije da je osumnjičeni za terorizam nakon napada želio da pobjegne kod svog strica u Sankt Avgustin, a zatim u inostranstvo.

Јoš je nejasno da li je stric znao za planove svog sinovca, ali, prema rečima federalnog tužioca, on se ne smatra optuženim, već svjedokom.

Navodi se da je osumnjičeni terorista IS ušao u Nemačku u novembru 2022. godine i podnio je zahtjev za azil u januaru 2023. godine.

Samo osam mjeseci kasnije, 28. septembra 2023. godine, njegova molba je odbijena i trebalo je da bude deportovan u Libiju, ali to se nije dogodilo i Libijac je do sada nesmetano živio u Bernau.

Ostavite komentar