Putin: Cilj BRIKS-a nije stvaranje posebnog platnog sistema

0
18

BRIKS nema za cilj stvaranje posebnog platnog sistema, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je rekao da zemlje BRIKS-a shvataju da je problem plaćanja jedna od glavnih prepreka saradnji unutar bloka, ali će članice koristiti postojeće sisteme da ga zaobiđu.

On je istakao da će države BRIKS-a produbiti svoje bankarske veze i poravnanja u nacionalnim valutama.

Putin je opisao pitanja nagodbe, poravnanja kao jedan od glavnih problema na kojima se radi. On je Sanmit BRIKS-a u Kazanju u cjelini opisao kao veoma uspješan.

“BRIKS grupa najbrže rastućih ekonomija svijeta ne funkcioniše u zatvorenom formatu i ostaje otvorena za sve nacije koje dijele njene vrijednosti”, istakao je Putin.

“Potvrdili smo u Kazanju da BRIKS nije zatvoren format. Otvoren je za sve koji dijele vrijednosti BRIKS-a, a njegove članice su spremne da rade zajedno na pronalaženju zajedničkih rešenja bez spoljnog pritiska ili pokušaja da se bilo kome nametnu uski pristupi”, istakao je Putin na konferenciji za novinare nakon samita BRIKS-a u ruskom gradu Kazanju.

On je istakao da Rusija osjeća podršku zemalja BRIKS-a i ona ne prestaje sa završetkom samita u Kazanju.

“Tokom našeg predsjedavanja BRIKS-om osjećali smo energičnu podršku naših partnera. Ovo je važno. Pogotovo što se to ne završava završetkom samita”, rekao je Putin.

Putin je istakao da buduće zemlje partneri BRIKS-a biće pozvane da učestvuju u radu asocijacije.

On je napomenuo da su zemlje BRIKS-a dogovorile listu partnerskih država.

“Uputićemo pozive i prijedloge budućim partnerskim zemljama da učestvuju u našem radu u ovom svojstvu i kada dobijemo pozitivan odgovor, objavićemo ko je na ovoj listi”, istakao je Putin.

SVE ZEMLJE BRIKS-a ŽELE MIRNO OKONČANJE SUKOBA U UKRAJINI

 Sve zemlje BRIKS-a posvećene su što hitnijem mirnom okončanju sukoba u Ukrajini, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Svi očekuju da se sukob završi što je prije moguće i, po mogućnosti, mirnim putem”, rekao je Putin na konferenciji za novinare poslije samita BRIKS-a u ruskom gradu Kazanju.

Ruski predsjednik je napomenuo da su mnoge članice BRIKS-a podržale mirovne inicijative koje su Kina i Brazil predložile tokom Generalne skupštine UN u NJujorku.

“Zauzvrat, zahvalni smo za pažnju naših partnera na ovom sukobu i njihovim naporima da pronađu način da ga okončaju”, naglasio je Putin.

PUTIN NEGIRAO ZAKULISNE KONTAKTE SA TRAMPOM

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da vjeruje da je republikanski predsjednički kandidat SAD Donald Tramp iskren kada je rekao da se nada da će riješiti ukrajinski sukob ako bude izabran.

“Ono što je Tramp nedavno rekao, ono što sam čuo – govorio je o svojoj želji da učini sve što je potrebno da se okonča sukob u Ukrajini i mislim da je bio iskren kada je to rekao. Svakako pozdravljamo izjave ove vrste, bez obzira od koga dolaze”, rekao je Putin novinarima poslije samita BRIKS-a u ruskom gradu Kazanju.

Ruski lider je negirao da je imao bilo kakve zakulisne kontakte sa Trampom.

“Sam Tramp je svojevremeno bio optužen da je na neki način povezan sa Rusijom. Onda su, poslije istrage u SAD, svi došli do zaključka da je to potpuna glupost. Nikada se ovako nešto nije dogodilo. Ranije to nikada nije bilo, a ni sada ne postoji”, rekao je Putin.

Na pitanje o Trampovim navodnim prijetnjama da će pokrenuti udar na centar Moskve, ruski predsjednik je rekao da se ne sjeća da je o tome razgovarao sa Trampom.

“Takve izjave ne treba shvatati previše ozbiljno, jer SAD ulaze u završnu fazu uzavrele predsjedničke trke”, dodao je Putin.

Kada je riječ o budućnosti bilateralnih odnosa nakon američkih izbora 5. novembra, Putin je rekao da će to zavisiti od Vašingtona i stava koji će zauzeti.

NAJVAŽNIJA BEZBJEDNOST RUSIJE

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da mu je bezbjednost Rusije najvažnija.

“Počeću od bezbjednosti Rusije, jer je to za mene najvažnije”, rekao je Putin na konferenciji za novinare posle samita BRIKS-a u Kazanju i dodao da jačanje suvereniteta, nezavisnosti Rusije znači poboljšanje bezbjednosti zemlje i stvaranje uslova za budući razvoj.

On je istakao da partneri iz BRIKS-a poštuju nezavisnost i tradicije Rusije, a Ruska Federacija ih tretira na isti način.

“Rusija namjerava da gradi odnose sa onim zemljama koje poštuju njenu nezavisnost i tradiciju kao partnerske države BRIKS-a”, istakao je Putin.

On je podsjetio da je Zapad želio da od Rusije napravi “sirovinski dodatak”, a Rusiji se uvek ukazivalo na “njeno mjesto” kada je pokušavala da uspostavi kontakte sa zapadnim zemljama. /kraj/dd

Ostavite komentar