IMAĆE MANJE POSLANIKA: Japanska vladajuća stranka pobijedila na izborima

0
228

Japanska vladajuća koalicija, predvođena premijerom Fumijom Kišidom, zadržala je većinu na današnjim parlamentarnim izborima, ali će imati manje poslanika nego do sada, pokazuju preliminarni rezultati.

Takav ishod nije zadovoljavajući za Kišidinu vladu, formiranu pre četiri nedelje, suočenu sa lošom ekonomskom situacijom usled pandemije korona virusa i regionalnim bezbednosnim izazovima.

Kišidina Liberalno demokratska partija (LDP) i njen slabiji koalicioni partner, konzervativna Stranka čiste politike (Komeito) u zbiru su osvojili 274 od 465 mesta u donjem domu parlamenta, dok se za oko 40 mandata još ne zna kome će pripasti.

LDP i sama ima apsolutnu većinu, pošto je osvojila 247 mandata, a Komeito 27.

Međutim, LDP sama nema kvalifikovanu većinu od 261 poslanika, koja vladajućem bloku omogućava kontrolu svih skupštinskih odbora i brzo usvajanje zakona.

Koalicija dve stranke do sada je imala 305 poslanika.

Kišida je naveo da se na izborima za donji dom parlamenta bira vođstvo zemlje i dodao da „veruje da su birači dali mandat“ njegovoj koaliciji.

On je rekao da je lošiji rezultat njegove stranke u odnosu na izbore 2017. godine posledica strategije opozicionih partija koje su istakle jednog zajedničkog kandidata u mnogim jednomandatnim izbornim jedinicama, ali i procene rada njegovih prethodnika u protekle četiri godine.

Kišida (64) je izabran za premijera 4. oktobra, nakon što je pobedio na izborima u LDP, da bi deset dana kasnije raspustio parlament i raspisao izbore.

Njegov prethodnik na čelu stranke i vlade bio je Jošihide Suga, koji se povukao posle godinu dana. Suga je postao premijer u septembru 2020. godine kada je dugogosišnji japanski lider Šinzo Abe podneo ostavku zbog zdravstvenih problema.

(Agencije)

Ostavite komentar