ABAZOVIĆ: Na Cetinju postojala velika prijetnja za patrijarha

0
200

Šef bezbjednosnih službi Crne Gore Dritan Abazović potvrdio je da je na Cetinju postojala velika bezbjednosna prijetnja za Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija.

Abazović, koji je i potpredsjednik Vlade Crne Gore, istakao je da će istraga utvrditi detalje i činjenice o bezbjednosnim prijetnjama tokom ustoličenja mitropolita Joanikija.

On je u televizijskom uključenju za “Novu S” rekao da je patrijarh Porfirije sve ovo potvrdio svojom izjavom.

Abazović je ocijenio da su crnogorske bezbjednosne službe položile veliki ispit, dok, sa druge strane, ostaje gorak ukus u vezi sa čitavim događajem.

“Nije bilo slučajeva otkazivanja poslušnosti u sektoru bezbjednosti, već je bilo slučajeva određenog emotivnog kolebanja kod pojedinih ljudi. Sektor bezbjednosti funkcionisao je besprijekorno. Ne dozvoljavam nikom da stavlja na teret ljudima nešto što im ne pripada. Svako ko je odbio bilo koji zadatak biće suspendovan”, kategoričan je Abazović.

On je istakao da je patrijarh srpski Porfirije štićena ličnost i obaveza policije je da ga drži što dalje od opasnosti.

“Mi se ne ponosimo upotrebom suzavaca, ali ovdje nedostaje dijalog i politička kultura. Država nije tu da određuje u kojoj crkvi neko može da izvrši vjerski obred, već da je njen zadatak da zaštiti ustavna prava”, zaključio je Abazović.

Ostavite komentar