Al Džazira će tužiti Izrael Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu zbog ubistva novinarke

0
192

Novinska mreža Al Džazira najavila je da će podneti tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu za ubistvo njene novinarke Širin Abu Akleh tokom izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ta mreža sa sedištem u Kataru i Palestinska uprava optužili su izraelske vojnike da su namerno ubili Abu Akleh 11. maja u gradu Dženinu, a Izrael je optužbe odbacio kao „očiglednu laž“.

Zvaničnici Izraela navode da je novinarka ubijena tokom oružanog sukoba izraelskih vojnika i palestinskih ekstremista i da jedino balističkom analizom metka, koji je u posedu Palestinske uprave, može da se utvrdi ko je ispalio smrtonosni hitac.

Al Džazira je sinoć navela da je obrazovala međunarodni pravni tim da pripremi dokumentaciju koja će biti dostavljena sudu.

Međunarodni krivični sud u Hagu je prošle godine pokrenuo istragu potencijalnih ratnih zločina Izraela na palestinskim teritorijama. Izrael nije član suda i odbacio je istragu, označivši je pristrasnom.

Al Džazira je najavila i da će tužba uključiti izraelsko bombardovanje zgrade u kojoj su bile njene kancelarije u Gazi, tokom prošlogodišnjeg rata Izraela i palestinskog Hamasa, kao i “nastavak huškanja i napada na (njene) novinare koji rade na okupiranim palestinskim teritorijama”.

Izrael je saopštio da se u bombardovanoj zgradi, gde je bila i kancelarija američkog Asošiejted presa, nalazila vojna infrastruktura islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u Gazi, ali nije pružio nikakve dokaze za tu tvrdnju.

Asošiejted pres je naveo da nije znao za navodno prisustvo Hamasa u zgradi a napad, u kojem nije bilo ranjenih jer je Izrael upozorio stanare da se evakuišu, označio je “šokantnim i užasavajućim”.

Katarska novinska mreža navodi da će učiniti sve da postigne pravdu za Abu Akleh i da “osigura da odgovorni za njeno ubistvo budu izvedeni pred lice pravde”.

Izraelski zvaničnici navode da ne mogu da zaključe da li su fatalni hitac ispalili palestinski ekstremisti ili izraelski vojnici dok im Palestinska uprava ne preda metak radi balističke analize. Palestinska uprava odbija saradnju s Izraelom jer, kako navodi, ne veruje toj zemlji.

Palestinska uprava je juče objavila rezultate sopstvene istrage, navodeći da su Abu Akleh namerno ubili izraelski vojnici i da nije bilo ekstremista u blizini.

Ministar odbrane izraela Beni Ganc odbacio je te nalaze i rekao da je “svaka tvrdnja da IDF (Izraelske odbrambene snage) namerno povređuju novinare ili civile koji nisu umešani očigledna laž”.

Objavljujući rezultat istrage, palestinski vrhovni tužilac Akram al Katib rekao je da metak koji je ubio dugogodišnju novinarku probija oklop, da je kalibra 5,56 milimetara koji koristi NATO i da je ispaljen iz poluatomatske puške Ruger mini-14.

Vojska Izraela je odbila da kaže da li je takvo oružje korišćeno u raciji kada je novinarka ubijena.

(Agencije)

Ostavite komentar