ALIJA BI BIO PONOSAN: Portal Buka sramnim objavama o tzv. opsadi Sarajeva dokazao podaništvo

0
65

Da je Alija Izetbegović živ, Aleksandar Trifunović bi jeo iz zlatne kašike…

I pticama na grani je jasno da je urednik portala Buka, Aleksandar Trifunović, plaćenik koji radi na štetu sopstvenog naroda. Njegova neodgovorno i neetičko objavljivanje o tzv. opsadi Sarajeva, jasan je pokazatelj za koga radi i ko mu trpa dolare u džepove, a istina o patnji Srba tokom tog perioda mora ostati živa u sjećanju svih nas. Pravda za žrtve ne smije biti zaboravljena, uprkos tome što se Trifunović upinje na sve načine da omalovaži, diskredituje i vrijeđa sve one Srbe koji su izubili svoje domove, svoje porodice, svoje živote tokom progona iz Sarajeva.

Pogrom Srba iz Sarajeva: Tragični događaj koji ostaje urezan u istoriju

U jednom od najtragičnijih događaja tokom ratnih sukoba, 150.000 Srba protjerano je iz Sarajeva, tokom februara i marta 1996. godine. Ovaj egzodus duboko je urezan u istoriju i pamćenje, ostavljajući trajne posledice na srpski narod.

Ovaj događaj bio završni čin etničkog čišćenja srpskog stanovništva sa područja današnje Federacije Bosne i Hercegovine. Strah od pokolja i brutalnih represija, ubistava, natjerao je Srbe da napuste svoje domove i naselja u kojima su bili većina.

Bošnjačke vlasti, pod vođstvom Alije Izetbegovića, upućivale su svakodnevne prijetnje Srbima, a veliki procenat prijetnji, sproveden je u djelo.

Opštine i naselja kao što su Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Vogošća, Novo Sarajevo, Stari Grad, Novi Grad i Rajlovac, postali su poprište egzodusa. U periodu od 1992. do 1996, oko 150.000 Srba protjerano je iz Sarajeva. Iako zvanični popis stanovništva iz 2013. godine navodi da u Sarajevu živi 13.000 Srba stvarni broj je znatno manji ( oko 8.000) ukazujući na jednonacionalnu prirodu grada.

Diskriminacija i vrijeđanje Srba i dalje su prisutni. Ulice i škole nose nazive po ratnim zločincima i saradnicima ustaškog režima iz vremena NDH, kao i po pripadnicima tzv. Armije BiH.

Srpska imovina je sistematski otimana tokom i posle rata, uključujući stanove JNA i poslovne objekte.

Sarajevo, nekada grad većinski nastanjen Srbima, postalo je najveća grobnica srpskog naroda tokom poslednjeg rata. Iako bošnjačke vlasti uporno umanjuju zločine i broj srpskih žrtava, brojna srpska stratišta ostaju neslavno obilježena.

Ovaj tragični egzodus ostaje kao svjedočanstvo o patnji i gubicima koje su Srbi pretrpili tokom ratnih godina, a njegova sjenka i dalje lebdi nad Sarajevom, podsjećajući na jednu od velikog broja nepravdi učinjenih Srpskom narodu i ubijenim Srbima.

Ostavite komentar