„Alumina“ drugi najveći izvoznik iz BiH

0
421

Zvornička kompanija „Alumina“  drugi je najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje. Na prvom mjestu je kompanija ArcelorMittal Zenica, dok „Aluminu“ slijede dvije kompanije iz Lukavca – Sisecam soda i Global ispat koksna industrija (GIKIL).

Na petom mjestu najvećih izvoznika u 2020. je EFT- Rudnik i termoelektrana Stanari, a šesti je Prevent BH Visoko. Na sedmom mjestu je proizvođač ulja iz Brčkog Bimal. Potom slijede TT Kabeli i Feal, dvije kompanije iz Širokog Brijega, a među top deset izvoznika u BiH u prethodnoj godini našao se i vodeći domaći proizvođač iz oblasti namjenske industrije – Igman Konjic.

Najveći uvoznik za prethodnu godinu je naftna kompanija Holdina Sarajevo, rečeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Teška, izazovna i uspješna

Uprkos brojnim turbulencijama, globalnoj finansijskoj krizi nastaloj usljed pandemije virusa korona i  niskoj cijeni glinice na svjetskom tržištu, kompanija „Alumina“ je i 2020. godinu završila uspješno sa ostvarenom dobiti, poručili su čelni ljudi kompanije, sumirajući poslovne rezultate.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Mile Matić rekao je da su pandemija i globalna finansijska kriza uticale na odvijanje svih procesa, otežale logistiku, povećale troškove i umanjile obim proizvodnje.

“U poslovnom smislu 2020. godina je bila izuzetno teška, turbulentna i nesigurna, koju, i pored svih problema i teškoća, na kraju uspješno završavamo. Istina, , dobit je manja od planirane, obim proizvodnje i prodaje takođe su manji u odnosu na planske projekcije”, pojasnio je Matić.

On je rekao da je u ovakvom ambijentu “Alumina” aspekt svog poslovanja stavila na tržište.

“Prilagodili smo obim i kvalitet proizvodnje prema zahtjevima kupaca. Znamo šta hoćemo, znamo šta nam je plan i znamo gdje trebamo doći”, zaključuje Matić.

Kompanija “Alumina”, najveći zvornički kolektiv u 2020. godini ostvarila je ukupan tehnološki rezultat proizvodnje od 233.000 tona, što je 78 odsto u odnosu na godišnji plan.

(Banjaluka.net)

Ostavite komentar