AMBASADOR SAD NA KAZANIMA: Ratne zločine činili i pripadnici Armije BiH

0
167

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi pozvao je u četvrtak na objektivno suočavanje s punom istinom o ratnim zločinima počinjenim u toj zemlji od 1992. do 1995. godine, ističući kako se ne sme bežati od činjenice da su takve zločine činili i pripadnici armije BiH.

Kako je objavljeno na službenom Tviter nalogu ambasade SAD, Marfi je danas, bez prisustva medija, položio venac na spomenik građanima Sarajeva kod jame Kazani na Trebeviću koje su, 1992. i 1993. godine, koje su ubili pripadnici 10. brdske brigade armije BiH, prenosi Hina.

U pitanju su uglavnom civili srpske i hrvatske nacionalnosti koje su vojnici, po naređenju Mušana Topalovića Cace, hvatali po sarajevskim ulicama ili u njihovim stanovima, odvodili ih na Trebević te tamo brutalno ubijali a njihova tela bacali u jame. Neke ubijene, među kojima je bilo i staraca, likdivirali su tako što su im sabljama odsekli glavu.

“Spomen-obeležje Kazani je nepotpuno bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina. Mušan Topalović Caco, komandant 10. brdske brigade armije BiH, naredio je ubistva na Kazanima. Radujem se danu kada će spomen-obeležje na Kazanima sadržavati i ovu činjenicu”, izjavio je ambasador Marfi i dodao kako put do pomirenja vodi kroz priznavanje svih činjenica bez obzira koliko one teške bile.

Topalovićeve zločine vlasti u opsednutom Sarajevu su tolerisale više od godinu dana.

On je u velikoj vojno-policijskoj operaciji uhapšen, pre toga je ubio desetak pripadnika vojne i civilne policije pri čemu je neke od njih zaklao a drugima sipao kiselinu na rane, a zatim je ubijen pod sumnjivim okolnostima. Posle rata njegovi su posmrtni ostaci ekshumirani i ponovo sahranjeni na groblju Kovači gde je sahranjen i bivši predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović.

Komemoracije Topalovićevim žrtvama u godinama posle rata bile su tabu tema, a sadašnja gradska vlast u Sarajevu tek je prošle jeseni postavila spomenik ubijenim Sarajlijama. No, gradonačelnica Benjamina Karić i gradsko veće odbili su zahteve porodica ubijenih da se jasno napiše kako je reč o žrtvama Topalovića i negovih vojnika.

Uz imena 17 žrtava čiji su posmrtni ostaci do sada pronađeni na Kazanima danas stoji samo napis “Zauvijek ćemo se s tugom i poštovanjem sjećati naših ubijenih sugrađana”.

(Agencije)

Ostavite komentar