Ana Brnabić odgovorila da li je Black Rock preuzeo spoljni dug Srbije

0
203

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Skupštini da fond Black Rock nije preuzeo spoljni dug Srbije, jer obveznice koje poseduju predstavljaju 0,4 odsto od ukupnog javnog duga Republike Srbije.

Odgovarajući na poslanička pitanja, Brnabić je rekla da je Black Rock jedan od fondova koji ulaže u domaće hartije od vrednosti.

„Pored njih, na aukciji je učestvovalo više od 500 zainteresovanih investitora. Ukupna tražnja za našim hartijama od vrednosti je premašila iznos od 11 milijardi dolara. Black Rock je na poslednjoj aukciji investirao oko 80 miliona dolara, odnosno oko 4,5 odsto ukupno emitovanih obveznica“, rekla je ona.

Ukupno, Black Rock poseduje srpskih evroobveznica u vrednosti od 138 miliona evra, dodala je Brnabić.

„To predstavlja 1,54 odsto od ukupno emitovanih obveznica ili 0,4 odsto od ukupnog javnog duga Republike Srbije“, kazala je.

Sve obveznice Republike Srbije koje su izdate na međunarodnom tržištu su neobezbeđene, dodala je.

„To znači da se za njih ne garantuje imovinom Republike Srbije, jer bi inače vredele mnogo više. Ovako je to poverenje investitora da će im se te pare isplatiti“, rekla je.

Ana Brnabić je takođe rekla da nije preveliki optimista da će mediji hteti da njen odgovor prenesu.

Podsetimo, narodni poslanik poslaničkog kluba „Ujedinjeni“ Vladeta Janković zatražio je danas od premijerke Srbije Ane Brnabić da objasni ili demantuje glasine koje su se pojavile na društvenim mrežama – da je internacionalni globalni fond Black Rock u Beogradu preuzeo spoljni dug od 34 milijardi evra.

(N1)

Ostavite komentar