Ankica Mirković – hrabra dama koja daje krv

0
411

Sve je više hrabrih dama koje daju krv. Među njima i Ankica Mirković, zaposlena u kompaniji „Alumina“. Ona je jedan od brojnih radnika ove fabrike koji ispisuju najljepše lekcije ljudske humanosti.

Krv je, kaže, počela davati u maju 1992. godine i do sada je tečnost koja život znači darivala 21 put.

-Zadovoljstvo mi je da dajem krv i na taj način pomažem ljudima. Svaka data kap krvi je jedan život. Osjećaj da nekome možete da spasite život, ne može se riječima opisati – ističe Mirkovićka, čija dragocjena tečnost je upravo u nekoliko slučajeva bila potrebna da se spasi ono što je najvrijednije, a to je ljudski život.

-Kome god sam dala krv, hvala Bogu, preživjeli su – dodaje Ankica, koja posjeduje krvnu grupu „0“ pozitivna.

Očigledno, ponosna je na svoju humanu misiju koja traje skoro tri decenije, ali i na svoju porodicu, koja je u Zvorniku postala istinski primjer humanosti.

-Moj muž je više od 50 puta darivao krv, takođe i sin Borisav je dobrovoljni davalac – kazuje Ankica, koja planira biti davalac dok god je zdravlje služi.

U Službi Zavoda za transfuzijsku medicinu zvorničke bolnice kažu da najmanje 150 žena godišnje daruje krv. Iz vena dama prikupi se oko 200 doza tečnosti koja život znači.

-Dame su, naravno, u manjem broju dobrovoljni davaoci nego muškarci, ali mi imamo jedan prilično zavidan broj žena koje su redovni davaoci krvi u Zvorniku – ističe dr Vladimir Dražić, šef Službe za transfuziju u zvorničkoj bolnici, koji sa svojim timom saradnika izražava zahvalnost svim dobrovoljnim davaocima što su prepoznali značaj obezbjeđenja dovoljnih količina krvi za sve one kojima je ona potrebna.

-Posebno smo zahvalni dobrovoljnim davaocima iz „Alumine“, jer najveći broj doza upravo dobijemo od radnike ove fabrike – napominje dr Dražić.

Dati krv nije samo human gest kojim pomažete drugima. To je dobar način da pomognete sebi i svom organizmu.

Ankica Mirković, koja radi u fabričkom vrtiću „Neven“, je stala rame uz rame sa svojim brojnim kolegama, dobrovoljnim davaocima krvi, dajući tako primjer drugima da slijede ovaj humani gest.

-Pozivam sve žene iz „Alumine“ da dođu i daju krv. Lijepo je dati krv i pomoći drugima – zaključuje ova humana žena.

Ostavite komentar