Antonić: Gasifikacija Srpske – razvojna šansa za privredu

0
54

Direktor preduzeća “Gas-Res” Momčilo Antonić izjavio je Srni da bi gasifikacija Republike Srpske, koja bi podrazumijevala i izgradnju termoenergetskih objekata na prirodni gas, predstavljala razvojnu šansu za privredu i odrazila bi se direktno na privlačenje stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Antonić vjeruje da će najavljena posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji, kao i u dosadašnjim slučajevima dovesti do napretka u procesima gasifikacije Srpske i da će uticati da se održi dosadašnji nivo pouzdanog i povoljnog snabdijevanja prirodnim gasom.

On je naveo da su ključni uslovi održivosti razvoja gasnog sektora i gasifikacije Republike Srpske pouzdanost snabdijevanja i povoljna cijena prirodnog gasa.

“Ova dva uslova su zadovoljena zahvaljujući zalaganju, prije svega, predsjednika Srpske. Kroz njegove direktne kontakte sa rukovodstvom Rusije i kompanije `Gasprom`, Srpska je stavljena na gasnu mapu svijeta i dobila je povoljne uslove snabdijevanja prirodnim gasom”, rekao je Antonić.

On je naveo da su kompanije iz Srpske, ali i Federacije BiH, već koristile ove benefite posredstvom direktnog ugovora o snabdijevanju koji je sa “Gasprom eksportom” potpisao “Gas-Res”.

“Istovremeno, razvijaju se i zajednički projekti Republike Srspke i `Gasproma` u vezi sa izgradnjom nove gasne istočne interkonekcije i termoelektrana-toplana na gas. Do pune realizacije ovih strateških projekata, koji u kontinuitetu nailaze na prepreke i blokade u FBiH, Srpska prepoznaje mogućnost povećanja kapaciteta postojećeg gasovoda, što bi pomoglo da se procesi gasifikacije ne zaustavljaju”, rekao je Antonić.

On je naglasio da se oko dvije trećine količine električne energije, koja se proizvede u Republici Srpske, dobija iz ekološki neprihvatljivih goriva, u prvom redu uglja.

Antonić je napomenuo da je Republika Srpska prihvatila niz međunarodnih obaveza koje podrazumijevaju smanjenje emisije ugljen-dioksida, a samim tim smanjenje udjela korištenja “prljavih” goriva kako u proizvodnji električne energije, tako i u industrijskoj i opštoj potrošnji.

“Praksa je pokazala da nagli prelazi sa `prljavih` na `čiste` izvore energije nisu mogući, a da i ubrzani procesi dekarbonizacije često dovode do štetnih i nesvrsishodnih ekonomskih potresa u zemljama koje ih primjenjuju”, rekao je Antonić.

On je naveo da je prirodni gas idealno gorivo koje može pomoći da ovakvi procesi energetske tranzicije prođu što bezbolnije.

“Prirodni gas je ekološki prihvatljivo gorivo, čije bi korištenje u proizvodnji električne energije umjesto uglja prepolovilo emisiju ugljen-dioksida u termoelektranama”, rekao je Antonić.

On je naveo da bi korištenje prirodnog gasa, uz obnovljive izvore, kao glavne izvore energije, predstavljalo osnov energetske, ali i ekološke budućnosti Srpske.

Ostavite komentar