AP i New York Times dobili Pulicerove nagrade za izvještavanje iz Ukrajine

0
180

Agencija Associated Press osvojila je Pulitzerovu nagradu 2023. za javni servis za ratno izvještavanje o opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju, dok je New York Times odnio nagradu za međunarodno izvještavanje za priče o ratu u Ukrajini.

Novinarka Washington Posta Caroline Kitchener osvojila je Pulitzerovu nacionalnu nagradu za izvještavanje o pitanju pobačaja u SAD nakon što je Vrhovni sud prošle godine poništio značajnu presudu iz 1973. Roe protiv Wadea koja je legalizirala postupak u cijeloj zemlji.

Reuters je bio finalist kada se radi o domaćim pričama za svoje izvještavanje o dječjem radu, kao i za međunarodno izvještavanje za istraživačku seriju koja razotkriva kršenja ljudskih prava nigerijske vojske protiv žena i djece tijekom rata protiv islamističkih militanata.

Wall Street Journal osvojio je Pulitzerovu nagradu za istraživačko novinarstvo za otkrivanje financijskih sukoba interesa među dužnosnicima u desecima federalnih agencija. Los Angeles Times dobio je Pulitzera za breaking news za otkrivanje tajno snimljenog razgovora između gradskih dužnosnika koji je uključivao rasističke komentare.

Godišnje Pulitzerove nagrade, prvi put dodijeljene 1917., najprestižnije su u američkom novinarstvu. Nazvane su po novinskom izdavaču Josephu Pulitzeru, koji je umro 1911. Pulitzer je u svojoj oporuci ostavio novac za dodjelu nagrada i osnivanje škole novinarstva na Sveučilištu Columbia. Pulitzer se također dodjeljuje u osam kategorija za knjige, glazbu i dramu.

(Agencije)

Ostavite komentar