ARANŽMAN TEŽAK 1,5 MILIJARDI KM: Počinju pregovori MMF-a i BiH

0
207

Pregovori Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu teškom 1,5 milijardi KM počinju danas i trajaće do 8. decembra.

Međunarodni kreditori su ove godine izrazili želju da direktno razgovaraju sa nižim nivoima vlasti, odnosno entitetima i kantonima i njima će doznačiti sredstva. Pregovori će biti održani online, pojedinačno s vladama Federacije BiH i Republike Srpske te s Vijećem ministara BiH.

Vlasti žele da prvi dio novca ne bude uslovljen i da to bude više od polovine ukupne vrijednosti, a da drugi bude uslovljen reformskim procesima u skladu s dogovorom MMF-a, prenosi Klix.

Zatražen je prošireni aranžman u trajanju od tri godine, a ukupno BiH potražuje velikih 1,5 milijardi KM.

Informacije o zaduživanju su u ekonomskim krugovima dočekane kritikama zbog toga što ni prethodni aranžman nije iskorišten za saniranje posljedica pandemije i da se zaista pomogne osakaćenoj privredi.

Grupa ekonomista iz BiH je poslala pismo predstavniku MMF-a u BiH Andrewu Jewellu navodeći da je bh. vlast dosadašnji aranžman koristila za budžetsku potrošnju, a da se uprkos krizi nisu htjeli odreći ni skupih automobila.

Ranije se Bosna i Hercegovina kod MMF-a zadužila 330 miliona eura, a BiH u ovoj godini povećava zaduženost za 30 posto.

(Klix)

Ostavite komentar