ARGUMENTI: Polemika Milana Radovića i Radislava Jovičića sa Željkom Cvijanović

0
220

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović zatvara oči pred stvarnim problemima ovog društva i ponaša se kao ruska kraljica Katarina II, kojoj je general Potemkin improvizovao tzv. Potemkinova sela kako bi se stvorila slika da narod dobro živi, poručio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

Radović kaže da Cvijanovićeva ne vidi, ili ne želi da vidi, da je ekonomska situacija veoma loša, da nam mladi, stručni i sposobni ljudi odlaze i da nas je sve manje u Republici Srpskoj.

„Tome svjedoči podatak da se u ovoj godini čak preko 400 djece ispisalo iz osnovnih škola u Republici Srpskoj, što znači da je nestala jedna veća škola“, napominje Radović.

On navodi da je isključivi krivac za loše ekonomsko stanje u Republici Srpskoj vlast na čelu sa SNSD.

„Konstatacija Željke Cvijanović da loš imidž BiH utiče na to da u Srpskoj nemamo stranih investicija je neutemeljena. Srpska ima dovoljno samostalnosti u poreskom i pravnom sistemu da može sama da utiče na njihovom privlačenju“, pojašnjava Radović.

Ističe da stranim investotirama treba pravna i poreska sigurnost koje u Srpskoj trenutno nema.

„SNSD je već 15 godina na vlasti u Republici Srpskoj i očito je da su ti osnovni preduslovi narušeni i da je klima za strane investitore veoma loša zbog visokog stepena korupcije, favorizovanja na tenderima firmi koje su bliske vlasti, pravne nesigurnosti i pokušaja uspostavljanja totalitarnog režima. Mi iz opozicije smo na to upozoravali, ali je dobro da sada vlast postaje svjesna da tu ima problem“, rekao je Radović.

On kaže da su ekonomski pokazatelji u Republici Srpskoj alarmantni i da je njen dug dostigao 6,5 milijardi KM.

Napominje da je dug Srpske po prvi put veći od nivoa duga Federacije BiH, koja ima duplo više stanovnika.

„Dug u odnosu na bruto domaći proizvod Republike Srpske je prešao 55% dok je dug Federacije BiH u odnosu na isti pokazatelj 28%. Postavlja se pitanje kako je moguće da je Republika Srpska sa duplo manje stanovnika, dužna 5.800 KM po glavi stanovnika u odnosu na Federaciju BiH kod koje je dug 2.600 KM po glavi stanovnika“, kaže Radović.

Navodi da je potpuno je zlonamjerno zastupati tezu da opozicija želi prikazati Federaciju BiH boljim entitetom.

„Ekonomske pokazatelje moramo da uporedimo sa Federacijom BiH jer se radi o sličnom tržištu i o sličnoj privrednoj strukturi. Što se tiče plata prosvjete, ljekara i medicinskih radnika, policije,primanja boraca i penzionera, oni su u mnogo boljem položaju u Federaciji BiH“, rekao je Radović.

Navodi da je isključivi krivac za ovakvu situaciju u kojoj se Republika Srpska nalazi vlast na čelu sa SNSD-om koja vlada 15 godina i koja nema više šta da ponudi građanima Srpske.

„Srpska demokratska stranka će građanima ponuditi ekonomsko-socijalni program koji će osigurati prije svega bolje plate i penzije, ali i bolje društvo po mjeri svakog običnog čovjeka, za razliku od sistema u kojem danas živimo“, poručio je Radović.

Jovičić: Nestručnost, neupućenost i nerad

Potpredsjednik DNS-a i predsjednik Gradskog odbora Banja Luka Radislav Jovičić smatra da su najnovije izjave predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović samo potvrda njene nestručnosti, neupućenosti i nerada.

“Gospođa Cvijanović govori o tobože savršenim makroekonomskim pokazateljima, a svakodnevno “obijaju pragove” međunarodnih finansijskih institucija. Nevjerovatno zvuči, ali njima kredite ne daju više čak ni njihove stranačke banke što samo potvrđuje koliko imaju povjerenja u njih i u, nažalost, likvidnost RS”, poručuje Jovičić.

On dalje pita predsjednicu Cvijanović o kakvim rezultatima na polju vakcinacije govori, kada je svima jasno da bez pomoći drugih zemalja, prije svih Srbije, građani RS, nažalost ne bi imali priliku da vide vakcine.

” O kakvoj stabilnosti gđa Cvijanović govori kada smo svjedoci svakodnevnog odliva radne snage. Ne idu mladi i cijele porodice iz RS, jer im je ovdje dobro. Odlaze jer im je ugrožena egzistencija”, smatra Jovičić.

Gospođa Cvijanović, kaže Jovičić, tvrdi da se bore sa stereotipima o krivici RS. Pa gdje su završili silni milioni za lobiranja, ko to zastupa interese RS, ko su nam konzuli i ambasadori? I diplomatiju u RS ste uništili, kao i sve drugo.

“Gđa Cvijanović kaže kako se bore protiv prenosa nadležnosti pa je pitam ko to prenosi nadležnosti sa RS nivo BiH? Ko sada želi da ukine instituciju predsjednika RS, opozicija ili oni?”, ističe Jovičić.

Prećutao sam Vam, dodaje Jovičić, izjavu da brinete o borcima i penzionerima, ali ovu nisam mogao. Brigu u borcima pokazali ste na vaskršnjoj pomoći koju borci još nisu dobili. Jedina pomoć ovom narodu koju Vi možete pružiti jeste da podnesete ostavku i nestanete sa političke scene RS, što će se svakako desiti vrlo brzo.

Cvijanović: Lične frustracije

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je za Srnu da izjave Radislava Јovičića i Milana Radovića ne zaslužuju neki poseban komentar, niti političku ocjenu, te da su to njihove lične frustracije.

– Što se tiče Јovičića, da je ostao ministar ne bi ništa ni izjavljivao. Problem je što on krivca za to što nije ostao na toj poziciji vidi u meni, a ne u sebi – rekla je Cvijanović upitana da prokomentariše Јovičićev poziv da podnese ostavku na mjesto predsjednika Republike.

Kada je riječ o Radoviću koji trči iz partije u partiju u nadi da će dobiti neku visoku funkciju, Cvijanović je rekla da ona nema takav trčkarajući politički manir, a što se tiče institucija Republike Srpske, one izvršavaju svoje obaveze, Republika je stabilna i takva će i ostati.

– Oni, naravno, kao opozicionari imaju puno pravo da kritikuju, kao što ja, kao dio vladajuće strukture, imam puno pravo da kažem da je njihova politika bazirana na ispraznim pričama i nerealnim obećanjima – izjavila je Cvijanović odgovarajući na pitanje Srne da prokomentariše Radovićevu izjavu da “pokušaj stvaranja totalitarnog režima tjera investitore”.

Potpredsjednica SNSD-a je naglasila da ono što brine jeste činjenica da opozicionari iz Srpske tako lako usaglase stavove i izjave sa sarajevskim političarima, a nikako da se okupe oko ključnih stvari za Srpsku u institucijama Republike Srpske.

Ostavite komentar