AUTOR REZOLUCIJE O BIH: Vi ste u srcu Evrope i mjesto vam je u EU

0
309

Zastupnik u Evropskom parlamentu, Paulo Rangel, koji je specijalni izvjestilac za BiH, pozdravio je Rezoluciju o BiH koja je usvojena u tom tijelu EU.

“Kao izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu, smatram da je veoma važno što je Evropski parlament usvojio prvi izvještaj u ovom mandatu. Poslali smo esencijalnu poruku zemlji: Bosna je u srcu Evrope i njeno prirodno mjesto je u Evrpskoj uniji”, naveo je Rangel u video poruci.Dodao je da shvata da je dug put koji se mora preći te da su potrebne još mnoge reforme. Podsjetio je da je BiH zemlja u kojoj je rat ostavio duboke ožiljke koje je teško zacijeliti, a koji zadržavaju sjeme podjela i nepovjerenja.

“Zbog toga pozivamo vlasti u BiH i političke lidere da se posvete jedinstvenom cilju: da prevaziđu podjele i nađu široki i inkluzivni konsenzus, da osiguraju funkcioniranje institucionalne strukure koja poštuje multikulturalnu prirodu zemlje, da garantiraju vladavinu prava i slobodu medija, reformiraju ekonomiju i kreiraju više mogućnosti za mlade ljude”, rekao je Rangel.

Evropska unija će igrati ključnu ulogu u tim naporima.

“EU je također rezultat mirovnog projekta između ljudi i različitih kultura koji su prihvatili san zajedničkog prosperiteta. To je ono što želimo za Bosnu i Hercegovinu. To je BiH u koju duboko vjerujemo, svi građani BiH žele da zemlja postane dio EU”, zaključio je Rangel.

Podsjetimo, sa 483 glasa “za”, 73 protiv i 133 suzdržanih, Evropski parlament usvojio je jučer, u formi Rezolucije, izvještaj o BiH koji je pripremio i nedavno usvojio Komitet za vanjske poslove.

Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.

Ostavite komentar