AVGANISTAN: Ko predvodi talibane?

0
277

Mavlavi Haibatulah Akundžada, mula Abdul Gani Baradar i mula Mohamad Jakub – neki su od vođa talibana koji su, poslije povlačenja snaga SAD, zauzeli Avganistan, piše Glas Amerike.

Kako se navodi, Mavlavi Haibatulah Akundžada je vrhovni vođa talibana, što je postao poslije smrti svog prethodnika Aktara Mansura u američkom napadu dronom 2016. godine.

Prethodno je bio sudija u pravosudnom sistemu za vrijeme ranije uprave talibana u Avganistanu, a poslije američke invazije 2001, prebjegao je preko granice u Pakistan. Nije se mnogo pojavljivao u javnosti i pretežno je objavljivao poruke za vrijeme islamskih praznika.

Mula Abdul Gani Baradar je zamjenik šefa talibana za politička pitanja i jedan od koosnivača grupe. Takođe je pobjegao u Pakistan 2001, a 2010. godine je uhapšen u Karačiju u zajedničkoj akciji američke Centralne obavještajne agencije i pakistanskih antiterorističkih snaga.

Dok je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trampa vodila mirovne pregovore s talibanima 2018. godine ubijedila je Pakistan da pusti Baradara. On je zatim nadzirao pregovarački tim talibana za vrijeme razgovora u Dohi u Kataru i sastao se s tadašnjim državnim sekretarom Majkom Pompeom u septembru 2020. godine.

Baradar je u utorak avionom stigao u Kandahar, vrativši se u Avganistan poslije 20 godina.

Mula Mohamad Jakub je sin osnivača talibana, mule Omara, koji je umro 2013. godine. Mula Mohamad Jakub nadzire vojne operacije grupe i služi kao zamjenik lidera. Akundžada ga je postavio na taj položaj u maju 2020. godine, a prethodno je bio šef vojne komisije talibana nadležan za polovinu avganistanskih provincija.

U izvještaju Ujedinjenih nacija u junu navodi se da su se Jakub i drugi visoki lider Siradžudin Hakani protivili mirovnim pregovorima i da se zalažu za vojno rješenje.

Siradžudin Hakani je vođa mreže Hakani, militantne grupe koju su SAD označile za terorističku organizaciju 2012. i organizator jednog od najtežih napada na američke koalicione snage tokom rata. Hakani je sin osnivača mreže Hakani – Džalaludina Hakanija i jedan od zamjenika vođa talibana.

Američko Ministarstvo pravde ponudilo je nagradu u iznosu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Hakanija. navodi Glas Amerike.

Mavlavi Abdul Hakim je pripadnik tvrde struje i bliski saradnik Akundžade. Predvodio je pregovarački tim talibana na mirovnim pregovorima u Dohi, a takođe je bio na čelu sistema njihovog pravosuđa, koji je sprovođen u oblastima koje je grupa kontrolisala u Avganistanu.

(Nezavisne)

Ostavite komentar