Bajden poslao Kamalu u Afriku da “spasi” kontinent od Kine i Rusije

0
206

Kamala Haris nalazi se u Africi kao još jedna u nizu visokih zvaničnika koje je predsednik Džozef Bajden u poslednja tri meseca poslao na taj kontinent da bi smanjio uticaj pre svega Kine, ali i Rusije.

Američka potpredsednica obilazi Ganu, Tanzaniju i Zambiju pokušavajući da ojača veze između SAD i Afrike. Do posete dolazi nakon što je kineski ekonomski uticaj u Africi porastao i pošto je Afrika pokazala da prema ratu u Ukrajini ima daleko uravnoteženiji stav nego što bi u Vašingtonu želeli.

Od početka godine, Bela kuća je u Afriku već slala ambasadorku u Ujedinjenim nacijama Lindu Tomas Grinfild, ministarku finansija Dženet Jelen, ministra spoljnih poslova Entonija Blinkena, kao i prvu damu Džil Bajden. I predsednik Bajden je najavio da će do kraja godine otići u Afriku. Odlazak Kamale Haris posebno je značajan, jer je ona drugi najviše pozicioniran funkcioner u američkoj vladi i jer s očeve strane ima afričke korene.

Vašington je poslednjih godina počeo da primećuje Afriku jer uviđa da kineski uticaj raste i da su kineske investicije daleko prevazišle američke. Prethodna administracija gotovo da nije obraćala pažnju na taj deo sveta. Tadašnji predsednik Donald Tramp je na jednom sastanku zemlje tog kontinenta nazvao „septičkom jamom”.

U isto vreme, Kina je brojnim afričkim zemljama odobravala kredite za gradnju puteva, mostova, železnica, brana i fabrika i ekonomsku snagu pretvarala u politički uticaj. Afrika nije američki prioritet, ali je važna u kontekstu kinesko-američkog rivalstva za prevlast u različitim uglovima planete, kao i za kontrolu nad ključnim resursima.

Kako Vašington hoće da umanji kineski uticaj u Africi, potpredsednica Haris u Ganu, Tanzaniju i Zambiju dolazi s porukom da će Amerika povećati ulaganja u te tri zemlje. Ono na šta će američka potpredsednica skrenuti pažnju domaćinima je da je poslovanje s Amerikancima bitno drugačije od poslovanja s Kinezima, prenosi „Politiko”. U američkoj delegaciji podsećaju da, kad Peking odobri zajam, onda infrastrukturu grade kineska preduzeća i radnici. Amerikanci poručuju da od kineskih infrastrukturnih projekata, kolokvijalno poznatih kao novi put svile, korist imaju kineske banke i kompanije, a da afričkim zemljama ostaju dugovi i zagađena prirodna sredina. Vlada u Pekingu to poriče, objašnjavajući da Amerika samo remeti kinesko povezivanje s Afrikom. Jedina stalna kineska vojna baza izvan Kine nalazi se u Džibutiju, na Rogu Afrike.

U Vašingtonu su pominjali da će probati da pariraju kineskim investicijama i kad je Bajden prošle godine održao samit s liderima afričkih zemalja. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan najavio je da će SAD u naredne tri godine uložiti u Afriku 55 milijardi dolara, dok je Blinken saopštio da će Amerika pomagati Africi da izgradi infrastrukturu.

Bela kuća nije zadovoljna ni činjenicom da je Afrika podeljena povodom rata u Ukrajini. Kad je Generalna skupština Ujedinjenih nacija prošlog oktobra osudila rusku aneksiju četiri ukrajinske oblasti, većina afričkih zemalja glasala je „za”, ali je 19 država bilo uzdržano, a četiri nisu glasale. Ist river je prošlog meseca pozvao Rusiju da povuče trupe iz Ukrajine, ali je i na tom glasanju 15 afričkih zemalja bilo uzdržano, dok je sedam bilo protiv rezolucije.

I Rusiji i Ukrajini Afrika je interesantnija od početka rata. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prošlog leta je posetio tri afričke zemlje, a šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba u oktobru prošle godine takođe je obilazio afričke države.

Lavrov se proteklog januara ponovo obreo na afričkoj turneji. Posle njegove posete Eritreji, Moskva je počela da razmišlja o ulaganju u luku Masavi na Crvenom moru, prenosi „Afrika riport”. Lavrov je tada posetio i Južnoafričku Republiku. Mesec dana kasnije, Južnoafrička Republika, Rusija i Kina održale su zajedničke vojne vežbe u blizini južnoafričke obale.

Iz Vašingtona su protestovali protiv ovakve odluke južnoafričke vlade, navodeći da se manevri mogu shvatiti kao podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu. Južnoafrička Republika nije glasala u UN protiv Rusije, niti je Moskvi uvela sankcije, ali tvrdi da je neutralna i podseća da održava vojne vežbe i s drugim zemljama, uključujući Ameriku. U Africi je prisutna i ruska plaćenička vojska „Vagner”, koja se bori u Maliju, Centralnoafričkoj Republici, Mozambiku i Libiji.

(politika.rs)

Ostavite komentar