BARENCOVO MORE: Potonuo ruski brod, poginulo 17 ribara

0
477

Talasi u Barencovom moru u blizini Nove Zemlje u ponedjeljak su potopili ribarski brod “Onega” sa 19 članova posade.

Preživjela su samo dva ribara, pomoćnik kapetana Vladislav Butorina i mornar Ruslan Katjuhin, a ostali su nestali u hladnoj morskoj vodi.

Preživjeli su ispričali da je brod bio “sav u ledu”, da bi ga kasnije veliki talasi razbili. Prije nego što je došlo do nesreće, posada je pokušavala da na brod podigne ulovljenu ribu. Kad je stigao signal da su ribari u nevolji, ka mjestu nesreće je poletio avion Sjeverne flote, a zatim i helikopteri Ministarstva za vanredne situacije.

“Onega” je sa posadom krenuo je iz Murmanska na sjeveru Rusije. Tamo žive porodice poginulih.

Rodbina kaže da su primanja ribara direktno zavisila od ulova i zato su oni kretali na more čak i kada su uslovi bili veoma loši. Supruga Igora Bondarenka, je uspjela da razgovara sa njim prije nesreće i on joj je kazao da je brod sav u ledu.

“Poznato je da Barencovo more ne zamrzava zbog tople Golfske struje. Ali kad je jako nevreme talasi bacaju vodu na palubu i ona brzo počinje da se ledi jer je niska temperatura.Tako se na brodu stvaraju debeli slojevi leda. Ako se brzo ne skida taj led, postoji velika opasnost da se brod potopi”, objašnjava iskusni moreplovac i autor knjiga o opasnim situacijama na moru Igor Kurdin.

(novosti.rs)

Ostavite komentar