BOCAN-HARČENKO: U BiH treba zatvoriti OHR, Rusija protiv imenovanja novog visokog predstavnika

0
218

Rusija ne odobrava pokušaje imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, kaže u intervjuu za Tanjug ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i navodi da to nije u skladu sa stavom odbora Savjeta za implementaciju mira i planom o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

“Na dnevnom redu Savjeta, koji mora da se sastane po tom pitanju, treba da bude zatvaranje funkcije visokog predstavnika, a ne imenovanje novog, što bi pokazalo da međunarodna zajednica potpuno mjenja svoj stav i da se vraća na ono što je bilo mnogo godina prije”, kaže Bocan-Harčenko.

Funkcija visokog predstavnika u BiH je, kako navodi, bila veoma važna na početku implementacije Dejtonskog sporazuma, u periodu promjene od pretežno vojne ka pretežno građanskoj primjeni tog dogovora, ali to, smatra Bocan-Harčenko, odavno pripada istoriji.

”Sada je situacija apsolutno drugačija, funkcija visokog predstavnika apsolutno ne znači ništa i on nije u stanju da iskoristi ”bonska ovlašćenja” u realnom životu, nema uticaja i niko ga ne uzima u ozbir”, kaže ambasador.

Smatra da sadašnji trenutak zahtijeva predaju svih ovlašćenja entitetima u BiH i da je prihvatljiva “prijateljska pomoć” međunarodne zajednice, ali ni u kom slučaju “nametanje” i onemogućavanje BiH da bude samostalna zemlja.

Na pitanje kakav je stav Rusije o tome što je kandidat za nasljednika Valentina Incka na mjestu visokog predstavnika njemački političar Kristijan Šmit i da li je Moskva konsultovana oko toga, Bocan-Harčenko kaže da se radi o pokušaju da se “pravi politika koju Zapad smatra prihvatljivom”, ali da za Rusiju to nije prihvatljivo.

”Ako oni (Njemačka) nude svog kandidata, vjerovatno smatraju da će on na najbolji način vršiti funkciju visokog predstavnika i da će biti više pritisaka, kako kažu na Zapadu, u korist tzv. ”najbolje funkcionalnosti” BiH. Ali, u stvari misle na centralizaciju BiH, a prije svega na oduzimanje punomoćja Republici Srpskoj”, kaže ruski ambasador.

Dodaje da realnost pokazuje da je neuporedivo više otvorenih problema i manjka efikasnosti u Federaciji BiH i da Zapad više pažnje treba da posveti situaciji u tom entitetu i odgovori na zahtijeve hrvatskog naroda koji je, kaže, nezadovoljan položajem u BiH.

S obzirom na suprotan stav Rusije, Bocan-Harčenko ne vidi mogućnost za postizanje neophodnog konsenzusa oko pitanja visokog predstavnika u Savjetu odbora za implementaciju mira, uz podsjećanje da imenovanje OHR nije moguće ni bez odluke i potvrde SB UN.

”Stvara se veoma teška situacija, ali gledajući sa strane teško mi je da razumem šta, bilo ko da je na tom mjestu, čak i sa političkim i državničkim iskustvom i ugledom, može da učini u realnom životu, a ne samo na papiru”, zaključuje Bocan-Harčenko.

(Agencije)

Ostavite komentar