Boris Jerinić: Radom, trudom i rezultatima odgovaramo na sve izazove

0
303

Doboj, nadaleko poznata raskrsnica puteva, grad koji leži u dolini tri rijeke, Bosne, Usore i Spreče, ima karakter regionalnog centra.

U proteklom periodu u ovom gradu realizovani su brojni projekti, a gradonačelnik Boris Jerinić u intervjuu za Načelnik.net kaže da je ponosan na sve što je urađeno u Doboju, te da s istim elanom nastavlja dalje.

„Znam koliko su građani na strani ovoga što činimo, jer svakodnevno komuniciram s ljudima s kojima živim, u gradu koji volim i u kome sam odrastao. Sve to mi daje snagu i samopouzdanje za sve ono što me čeka“, ističe gradonačelnik Jerinić.

Doboj danas proslavlja Dan Grada, a to je ujedno bio i povod da s gradonačelnikom razgovaramo o tome kakav je trenutno život u ovom gradu i kakvi su planovi za naredni period.

Na mjesto gradonačelnika Doboja ste došli u novembru 2019. godine. Podršku birača ste dobili i na lokalnim izborima 2020. godine kao i na ponovljenim lokalnim izborima u februaru ove godine. Da li ste zadovoljni do sad postignutim?

JERINIĆ: Od novembra 2019. godine nalazim se na poziciji gradonačelnika Doboja, i taj status mi je potvrđen i na lokalnim izborima novembra 2020. kao i na ponovljenim izborima  u februaru ove godine. Naglašavam ovo na samom početku, jer ovaj i ovakav put nije bio baš uobičajen, ali sam prezadovoljan činjenicom da smo  SNSD i ja kao kandidat od povjerenja, uprkos svim poteškoćama, grubim ometanjima i čak kršenja zakona, potvrdili činjenicu da u političkom smislu zaista nemamo konkurenciju ni u ovom gradu, ni u Republici Srpskoj. Okupljeni s čvrstom vizijom, jasnog opredjeljenja, snage, sposobnosti, pa ako hoćete i prkosa i hrabrosti, odnijeli smo neupitnu i suverenu pobjedu i stavili tačku na jalove pokušaje opozicije da napravi pomutnju.

Sve to nam je bilo potrebno da, kao prvo, zadržimo kontinuitet rada i zaokruživanja svega onoga što smo sebi zacrtali, zatim da savladamo pošast koja je zadesila cijelu planetu kako bismo nastavili normalan život i životne bitke.

Koliko se korona kriza odrazila na realizaciju planiranih projekata, kako se Doboj nosi sa novonastalom situacijom?

JERINIĆ: Korona epidemija je, kao i svugdje, određene stvari usporila, ali nije otkazala realizaciju ni jednog planiranog projekta. Okupljeni, možemo prevazići sve, pobijediti nedaće i nastaviti putem razvoja.

Izgradnja kružnog toka je završena, koje još projekte građani Doboja mogu očekivati u narednom periodu, na šta ste stavili akcenat kada je u pitanju dalji razvoj Grada?

JERINIĆ: Eto, završen je prvi planirani kružni tok i otvoreni radovi na drugom, dinamika izgradnje nove bolnice je iznad očekivanja, auto-put i njegove petlje su dali pečat  budućoj mreži modernih puteva. Potpuno smo rekonstruisali nekoliko vrlo frekventnih gradskih ulica, obnovljena su zdanja Sokolskog doma i Vladičanskog dvora. Medicinska škola dobija novu sportsku dvoranu uz podršku Vlade Srbije.

Iz gradskog budžeta je izdvojen gro sredstava za dogradnju aneksa Regionalnog muzeja, završen je projekat rekonstrukcije Centra za kulturu. FK Sloga ima nove tribine i digitalnu opremu… I to sve, podvlačim, u vrijeme epidemije, zaključavanja i svjetskog kolapsa. Zar to nije nešto čime se trebamo podičiti? Lično sam istinski ponosan što sam dio ove priče, a onaj ko ne vidi značaj i veličinu ovoga što se radi u Doboju, zaista mora biti krajnje zlonamjeran ili nezainteresovan. S tim elanom nastavljamo dalje.

Grad posjeduje veoma atraktivne i značajne turističke kapacitete, koliko su oni iskorišteni?

JERINIĆ: Doboj  mora iskoristiti sve prednosti koje prirodno posjeduje, a to znači sve one dobrobiti koje može imati svojim geografskim i strateškim položajem. Ovaj grad je uvijek bio velika raskrsnica, čvorište puteva, i to je ogroman potencijal. To podrazumijeva tranzit, trgovinu, robne terminale,  ali i sjedište obrazovnih, kulturnih i naučnih institucija. Gdje god krenete kroz Republiku Srpsku, BiH, i širim regionom od sjevera ka jugu, ili pravcem istok-zapad, neminovno prolazite preko teritorije grada Doboja. To otvara velike mogućnosti za sektor ugostiteljstva, turizma. U tom smislu pažljivo pratimo situaciju na ruralnom području, i planiramo način podrške poljoprivrednim proizvođačima, kao prirodnom segmentu kvalitetne ponude u ovoj oblasti.

Naš zadatak će biti obezbjeđenje uslova i atmosfere za razvoj poslova i projekata iz ovih oblasti, privlačenje kapitala. Takođe, sve to podrazumijeva i dobre kontakte, dvosmjernu komunikaciju i saradnju sa susjednim opštinama, što je takođe na visokom nivou. Kada sve to realizujemo planski i kvalitetno, i bolji život je tu!

Kolika su izdvajanja iz opštinskog budžeta za podsticaje za mlade bračne parove?

JERINIĆ: Moram se ovom prilikom pohvaliti i jednom našom akcijom koja je za sada specifična i jedinstvena, i koja je izazvala ogromnu pažnju i odobravanje čak i izvan granica BiH. U želji da pomognemo mladim ljudima u stvaranju dobrih životnih uslova i građenju kvalitetne i sigurne budućnosti, odlučili smo da im olakšamo put do sticanja krova nad glavom. Skupština grada u septembru pretprošle godine usvojila je odluku da se iz gradskog budžeta sufinansira kupovina 100 stanova mladim bračnim parovima, a godinu kasnije odbornici su odlučili da dobijanjem trećeg djeteta supružnici postaju punopravni vlasnici stambene jedinice koju mogu prometovati. Do sada smo podijelili polovinu ovog stambenog fonda, i povratne informacije su prelijepe. Mladi ljudi odlučuju da ostanu ovdje, žive i rade, grade porodicu, a čak je bilo slučajeva povratka iz inostranstva ili doseljavanja iz drugih gradova Republike Srpske.

Zbog svega ovoga o čemu sam govorio, čvrsto sam uvjeren da smo na pravom putu. Svjestan sam i svih poteškoća, ali ne želim ih sada nabrajati i potencirati, jer smo zauzeli stav da radom, trudom, naporima i rezultatima odgovorimo na sve izazove. Takođe znam i koliko su građani na strani ovoga što činimo, jer svakodnevno komuniciram s ljudima s kojima živim, u gradu koji volim i u kome sam odrastao. Sve to mi daje snagu i samopouzdanje za sve ono što me čeka. Nije lako, ponekad bude žestokih stresova i problema, ali ostvarenje zacrtanog, korak po korak, je moj optimizam i moja vjera. Zato ne strahujem ni od zlonamjernih projekcija ni pokušaja neosnovanih napada na SNSD kao vodeću političku snagu. A ni od budućnosti i onoga što predstoji.

(Aldijana Mirković)

 

Ostavite komentar