Bubić: Očekuje se da Sud BiH odluči o predloženim dokazima odbrane

0
60

Advokat Goran Bubić rekao je da očekuje da u nastavku sudskog procesa u srijedu, 22. maja, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću pred Sudom BiH bude nastavljeno izvođenje dokaza Tužilaštva i da Sud odluči o predloženim dokazima odbrane.

Bubić, branilac predsjednika Srpske, potvrdio je da je pretres zakazan za srijedu u 13.00 časova.

Dodik i Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Na prethodnom ročištu 29. aprila Sud BiH i odbrana nisu prihvatili kao dokaz Tužilaštva BiH Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je riječ o “dokumentu” koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa internet stranice UN i prevelo na “bosanski jezik”.

Sudija u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku i sa adekvatnim prevodom.

Uzunovićeva je odbacila da kao dokaze prihvati i 30 novinskih članaka, te istakla da se kao dokazi mogu prihvatiti jedno originalni dokumenti, ovjerene kopije i kopije.

Tužlaštvo BiH je tada kao dokaze predočilo i kopije odluka Šmita skinute sa strance OHR-a kojima je van snage stavio odluke Narodne skupštne Republike Srpske kojima se ne prihvataju Šmitove odluke, kao i one o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Lukićev advokat Miljkan Pucar rekao je da, prema Zakonu o krivičnom postupku, kao valjani dokumenti mogu da se prihvate jedino original ili ovjerene kopije, te da ove odluke nemaju ni potpisa niti pečata, te da se ne mogu prihvatiti.

Ostavite komentar