BUNDALO (PDP): Sada je jasno s kojim političarima je Eskobar telefonski razgovarao

0
199

Šef Кluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Perica Bundalo poručio je danas da je potpuno jasno na koga je specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar mislio kada je nedavno rekao da je obavio telefonske razgovore sa pojedinim političarima u BiH.

Bundalo ističe da svaki razgovor visokih zvaničnika Republike Srpske, i vlasti i opozicije, sa stranim diplomatama, posebno predstavnicima najvažnijih država u svijetu je koristan i potreban.

– Međutim, oni se nikada ne odvijaju po ad hok principu, nego se brižljivo pripremaju, pa tako sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom vjerovatno otkriva misteriju sa kojim je to političkim liderima u BiH Eskobar nedavno telefonski razgovarao – kaže Bundalo.

On dodaje da PDP neće predsjednicu Republike Srpske nazvati ni izdajnikom, ni stranim poslušnikom, kao što to njima čine iz SNSD, jer Eskobar je realnost i treba i sa njim razgovarati.

Bundalo kaže da se još jednom pokazalo da kada Dodik uperi prstom u nekoga da je izdajnik, znači da on već priprema teren za svoje ili djelovanje svojih saradnika u pravcu za koji druge optužuje.

– On je lidere opozicije optužio da zbog navodnog razgovora sa Eskobarom opozicione stranke nisu glasale na sjednici NSRS i da su tako izdale srpske nacionalne interese, što nije tačno – kaže Bundalo.

Realnost je, kako dodaje on, da je Dodik, stavljajući na glasanje odluke koje nisu u suprotnoti sa interesom Republike Srpske jeftino doveo u pitanje jedan od najznačajnijih interesa i mehanizama zaštite Republike Srpske, potezanje vitalnog nacionalnog interesa.

– Da smo u NSRS glasali kao SNSD, poništene bi bile odluke koje definitivno nisu u suprotnosti sa našim interesima i na taj način bismo zapravo izdali Srpsku. Ovako smo sačuvali snagu mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, na šta smo ponosni – ističe Bundalo.

On kaže da je neprihvatljivo i to da opoziciju jedan dan pozivaju na nacionalno jedinstvo, a već drugi dan proglašavaju izdajnicima i tako u krug godinama.

– Na kraju, ako je otvaranje kancelarije ambasade Ruske Federacije u Banjaluci ili davanje agremana ambasadoru Bjelorusije, veoma štetno po vitalni interes Republike Srpske, kako je to Dodik proglasio na sjednici Predsjedništva BiH, nakon posjete predsjednice Cvijanović SAD postavlja i logično pitanje – po čijem nalogu zapravo SNSD radi i glasa – pita Bundalo.

(Srpskainfo)

Ostavite komentar