Češka Zbrojovka kupila američki Colt

0
313

Česka Zbrojovka Group (CZG) objavio je da je sklopio ugovor o kupnji američkog Colta, dobavljača američke vojske čije je ime dobro poznato ljubiteljima vesterna.

Colt je poznat po revolveru koji je početkom 19. vijeka izumio njegov utemeljitelj Samuel Colt. Opskrbljuje oružjem američku vojsku duže od 175 godina, a klijent su mu i kanadske oružane snage.

Češki CZG spada pak među vodeće proizvođače malokalibarskog oružja u Evropi. Proizvodi brendove poput CZ-a, Dana Wessona, Brno Riflesa i 4M Systemsa, a zapošljava 1650 radnika širom svijeta.

Cijena Coltovih dionica procijenjena na 220 miliona dolara

Zbrojovka će prema konačnom ugovoru kupiti sve Coltove dionice za 220 miliona dolara i dodati još milion svojih novoizdanih dionica.

“Spajanje je strateški korak za obje strane”, rekao je predsjednik češke kompanije Lubomir Kovarik, dodajući kako je ponosan što će portfelju pridružiti tako “ikoničan brend”.

Strateška kombinacija dvije kompanije pruža značajne mogućnosti za rast, rekao je pak izvršni direktor američke kompanije Dennis Veilleux, prenosi Hina.

Dogovor moraju odobriti regulatori za tržišno natjecanje, a očekuje se da će biti zaključen u drugom tromjesečju 2021., stoji u saopštenju.

(Hina)

Ostavite komentar