CIJENA IZDAJE: BN televiziji Šmitovi milioni draži od odanosti narodu

0
117

Kroz vijekove izdaja je smatrana jednim od najgorih činova koje osoba može uraditi za grupu kojoj pripada, bilo da se radi o nacionalnoj identifikaciji, narodu, plemenu, poslovnom okruženju ili bilo kojem drugom obliku ujedinjenja oko zajedničkih ciljeva, gdje učesnici imaju osjećaj pripadnosti.

U teoriji izdaja se definiše kao oblik prevare, kada se iznevjeri nečije povjerenje, nečija očekivanja ili se povrijede interesi grupe kojoj subjekat pripada. Iako se danas ubistvo smatra najgorim zločinom, u prošlosti nije bilo tako. Politička izdaja, odnosno bilo koji vid izdaje države, naroda, nacije… smatrala se gorom.

Ipak, iako zakonski nisu propisane dovoljno rigorozne sankcije, moralna obaveza da se IZDAJNIK najstrožije kazni i biva podvrgnut osudi javnosti se i do danas zadržala.

Zbog mnoštva primjera u praksi, izdaju je danas bar lako objasniti. Najegzaktniji primjer je BN televizija, koji osjećaj posramljenosti, odbačenosti i rugla nacije zbog evidentne izdaje nadomješćuje punim džepovima.

Naime, iako Republika Srpska zvanično ne priznaje Kristijana Šmita za visokog predstavnika, za BN portal to ne važi. Milioni su ipak draži od odanosti narodu i narodnoj volji.

Vlast u Republici Srpskoj, zvanična Rusija i Kina tvrde da Kristijan Šmit nije legitimno izabran visoki predstavnik i kao takav ne može predstavljati međunarodnu zajednicu odnosno, OHR u BiH. Šmitov izbor nije potvrdio Savjet bezbijednosti UN-a, a pokušaj imenovanja je propao jer su Rusija i Kina uložile veto na raspravu o njegovom izboru. Važno je napomenuti da Kristijanu Šmitu nije dozvoljeno da predstavi svoj Izvještaj o radu i stanju u BiH,  kako su to činili njegovi prethodnici.

Kako izdaja izgleda na djelu možete pogledati u nastavku:

 

Ostavite komentar