ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH SA SELAKOVIĆEM: Zahvalnost Srbiji i Vučiću

0
182

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali su se danas u Sarajevu sa ministrom inostranih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Na sastanku je konstatovano je da je prethodnih nekoliko godina obilježeno poboljšanjem odnosa Srbije i BiH, a članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću na solidarnosti u borbi protiv pandemije i doniranim vakcinama protiv virusa korona.

Sagovornici su istakli važnost intenziviranja bilateralnih odnosa i rješavanja otvorenih pitanja iskrenim direktnim dijalogom, bez učešća trećih strana, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selaković je poručio da je Srbija zainteresovana za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, naročito u BiH, te da se zalaže za očuvanje integriteta BiH, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji podrazumijeva postojanje dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Selaković je dodao da je Srbija zahvalna BiH na principijelnom i jasnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama po pitanju zahtjeva Prištine za članstvo.

Na sastanku je istaknuta važnost jačanja ekonomske saradnje, koja, kako je konstatovano, može da dovede do relaksiranja političke atmosfere u regionu, i u tom kontekstu inicijativa “mini šengen” ocijenjena je kao dobra ideja i put ka povezivanju zemalja i naroda na zapadnom Balkanu, te slobodnom protoku ljudi, robe, usluga i kapitala, i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Sagovornici su podržali Vučićevu inicijativu za održavanje ekonomskog foruma Srbije i BiH u Beogradu.

Na sastanku je razgovarano i o važnosti realizacije infrastrukturnih projekata, a kao prioritet je izdvojen auto-put Beograd-Sarajevo, a u narednom periodu i razmatranje rekonstrukcije željezničkih veza, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Prije ovog sastanka u zgradi Predsjedništva BiH, Selaković je obišao srpsko groblje u Sarajevu gdje je položio vijenac ispred kapele “Vidovdanski heroji” koji je podignut na mjestu gdje su sahranjeni posmrtni ostaci Gavrila Principa.

(RTRS)

Ostavite komentar