CNN TVRDI: Sve veći jaz između Trampa i njegove kćerke i zeta

0
374

Bivši američki predsjednik ni dalje ne prestaje sa svojim žalopojkama, a izgleda da ovakvi postupci Donalda Trumpa udaljavaju od njega dvoje ljudi koji su mu bili najbliži tijekom mandata u Bijeloj kući: kćer Ivanku Trump i zeta Jareda Kushnera.

Ponekad se bivši predsjednik satima žali na “ukradene” izbore 2020. godine, a ponekad ima ispade tijekom rasprave o svom povratku na političku scenu. Mada još uvijek ima svoju publiku, jaz između Trumpa i njegove kćeri te zeta iz tjedna u tjedan postaje sve veći, navodi CNN koji to temelji na izjavama 12 bivših dužnosnika Trumpove administracije, obiteljskih prijatelja, poznanika i članova Trumpova tima.

Jedan od glavnih uzroka ovome udaljavanju jest Trumpovo neprestano prigovaranje i njegova nesposobnost da okrene novu stranicu.

Poznanici Ivanke Trump kazali su kako ona pokušava sa sebe otresti sve zavrzlame koje su išle uz poziciju njezinog oca u Bijeloj kući i da radi na jednostavnijem i privatnijem životu. Rekli su kako balansira na tankoj liniji između očevog zagrljaja i distanciranja od njegovih laži o izbornoj prevari.

Sve manje zajedničkih trenutaka

Mada su Ivanka Trump i Jared Kushner veći dio posljednjih pet i pol godina proveli u blizini Donalda Trumpa, bili su rijetko viđeni s njim tijekom njegove godišnje selidbe iz Mar-a-Laga na Floridi u vikendicu u privatnom golf-klubu u državi New Jersey.

“Nisu prisustvovali uobičajenim proljetnim i ljetnim događanjima u Mar-a-Lagu”, rekao je jedan obiteljski prijatelj.

Istovremeno je postao sve očitiji i jaz između Donalda Trumpa i Jareda Kushnera, prijašnjeg voditelja Trumpovih političkih aktivnosti. Navodno je Kushner u posljednje vrijeme rijetko posjećivao Mar-a-Lago, u prosjeku jednom u tri do četiri tjedna.

Naime, nakon napuštanja Washingtona, Kushner i Ivanka Trump preselili su se u višekatnicu u Miamiju kako bi ondje živjeli do izgradnje svoje vile na obližnjem privatnom otoku te nisu više bili toliko fizički blizu bivšem predsjedniku. No neki smatraju da geografska udaljenost nije glavni razlog “udaljavanju”, nego da je Kushner želio pobjeći od konstantnih Trumpovih žalopojki i njegovih revnih navijača.

Neki od Trumpovih najpouzdanijih savjetnika su ga otprilike sredinom ožujka počeli nagovarati da u tim dovede nekoga tko bi mogao nadgledati svakodnevne političke aktivnosti, pomagati u organizaciji sastanaka i pri prikupljanju sredstava.

“Mislim da se ne može reći da mu je trebao novi Jared, ali je definitivno postojao osjećaj da nedostaje neki dio slagalice”, rekao je bivši dužnosnik Bijele kuće.

Trump je na kraju u tim doveo Susie Wiles, no i nje je bilo sve manje u javnosti otkako se bivši predsjednik tijekom ljeta preselio u Bedminster.

Zbog nedostatka doprinosa svoje starije kćeri i njezinog supruga, Trump se izolirao od njihovog utjecaja, mada, kako tvrdi osoba bliska Kushneru, oni “još uvijek razgovaraju telefonom”. Sada se Trump sve češće kreće u društvu kruga savjetnika koji se uvijek mijenja.

Trump izgubio povjerenje?

Trump je navodno postao pomalo sumnjičav prema ​​Kushnerovom političkom doprinosu. Jedna osoba koja je tijekom posljednja dva tjedna razgovarala s bivšim predsjednikom ispričala je kako se Trump požalio na Kushnerovo sklapanje ugovora za knjigu jer smatra kako će njegov zet iskoristiti tu priliku da sebi prepiše neka njegova postignuća.

Drugi izvor navodi kako je Trump zapravo ljubomoran na Kushnerovu knjigu jer tek treba sam napisati nešto o svom mandatu.

“Uvijek je bio sumnjičav prema Jaredu”, rekao je izvor, dodajući kako je Trump već ranije umanjio Kushnerovu ulogu u nekim ključnim političkim potezima koje je donio kao predsjednik, uključujući mirovne sporazume na Bliskom istoku i reviziju kaznenog pravosuđa.

“Nije tajna da Trump ne voli kada drugi dobivaju pozornost za nešto što smatra da je on omogućio”, rekao je jedan drugi bivši dužnosnik Trumpove administracije.

S druge strane, neki Trumpovi suradnici osporavaju to da je bivši predsjednik javno govorio o svojim sumnjama spram Kushnera, napominjući da ga je nekoliko pisaca koji su pisali knjigu o Trumpu i razgovarali s njim izravno pitalo krivi li Kushnera za njegov izborni poraz. Trump je na to svaki put odgovorio definitivnim – ne.

Neke osobe bliske Kushneru također se smiju na ideju da se između Trumpa i njegovog zeta stvara sve veći jaz. Navode da je Trump takav kakav jest i da je ponekad provokativan te da se Kushner odavno navikao na takve Trumpove reakcije i da mu to ne smeta.

“Zna da Trump cijeni njegove uspjehe”, rekla je osoba bliska Kushneru.

Kushnerovi bliski poznanici ipak smatraju da se Ivanka i njen suprug ne slažu s trenutnim potezima bivšeg predsjednika te navode kako je jasno kako oni više nemaju blisku savjetodavnu funkciju.

“To je obitelj, a obitelj je posebna kategorija”

Posljednjih tjedan dana su Kushner, Ivanka Trump i njihova djeca bili na ljetnom putovanju od Miamija do Bedminstera. Tijekom vikenda boravili su u Kiawahu u Južnoj Karolini, boraveći kod bivše američke veleposlanice Ujedinjenih naroda Nikki Haley, koja nije skrivala svoju želju da se kandidira za predsjednicu. Viđeni su zajedno u popularnom lokalnom restoranu. Haley je u travnju rekla da se neće kandidirati za Bijelu kuću 2024. godine ako se Trump odluči kandidirati.

Izvor blizak Kushneru kazao je kako je posjet Haley u Južnoj Karolini bio samo “jedna od država na putu”. U ponedjeljak su već bili u Nashvilleu, u posjeti bivšoj glasnogovornici Državnog tajništva Sjedinjenih Država Morgan Ortagus, bliskoj prijateljici Ivanke Trump i čestoj gošći Fox Newsa. Ortagus je za vrijeme Trumpove administracije radila za tadašnjeg državnog tajnika Mikea Pompea.

Obitelj Kushner će na kraju završiti na istočnoj obali, a osoba bliska Kushneru napomenula je da će, osim u Bedminsteru, provoditi vrijeme i u svom starom stanu u New Yorku.

Osoba upoznata s Trumpovim stavovima inzistira da nitko nije “uklonjen” iz njegova užeg kruga.

“To je obitelj, a obitelj je posebna kategorija, jedinstvena kategorija”, rekao je izvor za CNN.

(index.hr)

Ostavite komentar