Čović: Da sam želio treći entitet, dobio bih ga

0
201

Da sam želio i zagovarao, do sada bih ga imao. Ono što ja zagovaram je transparentnost i ono što je u interesu svakog građanina BiH, odgovorio je Dragan Čović na pitanje novinara Kliksa da li kao lider HDZ BiH zagovara formiranje trećeg entiteta u BiH.

To što tome neko različitim spinovima daje drugu dimenziju, pa kada ja nešto kažem onda je to kao treći entitet – dodao je Čović za Klix.

Na konstataciju da je to najviše zbog njegovih zahtjeva u izmjenama Izbornog zakona Čović tumači da svaki narod po Ustavu treba birati svog člana Predsjedništva.

– Koga će Hrvati izabrati nije važno, da li će izabrati Sejdić, Komšića ili nekoga petog nije važno, to je do Hrvata. Pravo je takođe da u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH Hrvati biraju svoje predstavnike, kao i Bošnjaci, Srbi i ostali svoje. A kada je u pitanju treći entitet, ja sam zagovarao da FBiH i RS budu kompenzovani i da imamo četiri izborne jedinice, ali to je davno zastarjelo – istakao je Čović.

O odnosima Bošnjaka i Hrvata i približavanju Miloradu Dodiku

– Ma to je potpuno pogrešna percepcija. Pa ja redovno razgovaram sa gospodinom Izetbegovićem kao sa najvećim prijateljem. Sa Miloradom Dodikom godišnje sjednem tri puta, a sa Izetbegovićem 23 puta. Ali kada sjednem sa Dodikom to je tema, a kada sam sa Izetbegovićem to nikoga ne interesuje. Logično je da sa Izetbegovićem pričam o svemu, pa evo i prije tri četiri dana smo pričali.

O odlasku u Beograd s Dodikom

– Evidentno meni neko daje poseban značaj i ulogu u BiH. Pa ja redovno odem u Crnu Goru i to niko ne objavi, a razgovaram sapredsjednikom te države. Ali otišao sma tu noć sa Aleksandrom Vučićem i to je bila tema svih tema. Kada sam u Zagrebu to više nije tema, ne objavi se.

Izbori u Mostaru i formiranje vlasti

Pitanje izbornih krađa u Mostaru, promjenama u broju mandata i sve više realnim najavama o ponavljanju brojanja svih listića za Čovića je krivac Centralna izborna komisija (CIK).

– Za mene je CIK nelegalan i ja od početka, od kada su imenovani imam takav stav o njima. Oni su i na izborima 15. novembra napravili nekoliko presedana gdje su kalkulantski donosili odluke, poput Travnika i građani ne mogu imati povjerenje u takvu instituciju. I za Mostar je napravljena politička odluka jer su izbori u Mostaru trebali biti istovremeno kada i u ostatku BiH pa smo tako prihvatili da taj grad ima poseban status. Tražio sam da se izbori u Mostaru održe pod nadzorom međunarodne zajednice i da se okončaju u ovom gradu, da se listići nigdje ne smiju nositi. I onda nam se na dan izbora dešava da se kontaminira cijeli proces, negdje oko 16 sati uprkos ogromnom broju posmatrača – kaže Čović između ostalog za Klix.

(Klix)

Ostavite komentar