Da li je vlast u Srpskoj lopovska, a opozicija izdajnička?

0
276

Da li je vlast u Srpskoj lopovska? Da li je opozicija u Srpskoj izdajnička?

Ova dva pitanja predstavljaju matricu predizborne kamapanje koja uveliko traje za opšte izbore koji su, eto, vjerovali ili ne, u oktobru sljedeće godine.

Opozicija se svojski trudi da svaku aktivnost vlasti kriminalizuje, pa su tako u javnost plasirali takozvanu aferu “kiseonik”, u kojoj je glavna teza da lopovski režim pacijente truje, eto, vjerovali opet ili ne, ni manje ni više nego kiseonikom.

E sad, objašnjavati elementarnu stvar da kiseonik ne može otrovati, jer ga udišemo svakim uzdahom, i da je vazduh zagađen, a ne kiseonik iz boce, imala ona sertifikat ili ne, ravno je nemogućoj misiji. Izgleda da niko ne želi ili ne može više trezveno, logički razmišljati zbog kolektivne psihoze koja je dodatno pojačana pandemijom korona virusa.

Tačno je da lopova ima u vlasti, ali kao u svemu, ne može se lijepiti etiketa lopovske vlasti ako su pojedinci pokrali budžetski novac. Svi oni imaju ime i prezime, a ostali su i nekakvi tragovi, ugovori, tenderi, isplate i snimci za istražioce ako se počnu baviti time.

Istina, veoma malo je onih u vlasti koji se zalažu da se procesuiraju razni prevaranti koji godinama kruže oko budžeta i samo čekaju povoljan dil da se rastale sa nekim.

Sa druge stane, svjesni da i nemaju neku šansu ubijediti javnost o univerzalnom poštenju, stranke iz pozicije, predvođene najjačom SNSD, političku lopticu prebacili su na teren u kojem dominiraju nacionalne teme, gdje, eto, “unitarističko Sarajevo” želi Srpsku serviranu na forhend iz kojeg se neće oporaviti “za vijek vijekova”.

A to mu po viđenju vladajućih baš radi opozicija koja se danima horski opire najavama da se dio nadležnosti Srpske vrate u okvire Dejtonskog podešavanja. Tačnije, na izvorni dogovor potpisan prije, evo sad za Aranđelovdan, biće punih 26 godina.

U takvoj jednoj prilično sumanutoj atmosferi proječan glasač, jer drugo i ne možemo biti, trebao bi razabrati za koga sljedeće godine glasati, ako nekako i preživimo, koronu, ekonomsku krizu ili neku drugu pošast što se najavljuje iz svijeta.

Za lopove ili izdajnike, pa koga izabrati?

Ako glasate za vlast uzeće vam i onaj zadnji evrić što vam je rodbina iz dijaspore poslala da se nađe “za ne daj Bože”. A ako glasate za opoziciju nesretni srpski birač Srpsku će dati Bakiru kao najdraži bajramski kurban.

Kad se bolje razmisli i nije nam neki izbor, ali eto postoji i treći, da ih sve zajedno stjerate u neku stvar, i odete tu odmah, preko Save ili Drine, pa započnete sve ispočetka.

I šta god da uradite, zaokružite ili ne, ostaje nam pitanje za koje evo decenijama nema odogovora.

Šta smo mi to Bogu krivi da evo već decenijama politiku u ovoj i ovakvoj BiH vode pogrešni i neodgovorni ljudi, koji za 26 godina nisu htjeli i nisu mogli shvatiti da vladaju u državi ograničenog suvereniteta, pod mirovnim ugovorom koji se zove Dejtonski, i da je on i dan danas jedini garant ovom napaćenom narodu da ga razne budale ponovo ne gurnu u nekakve rovove. Nebitno sa koje strane.

(N.Sp)

Ostavite komentar