DAVOR ŠEŠIĆ (SDS): Vlast ugrožava fiskalnu stabilnost RS

0
226

Odstupanjem od fiskalnih pravila, koja definišu koliko se Republika Srpska maksimalno može zadužiti, aktuelna vlast će ugroziti fiskalnu stabilnost RS, upozorava Davor Šešić, poslanik SDS u NSRS.

On je istakao da Vlada Republike Srpske nije učinila ništa kako bi se smanjila rastrošnost u vrijeme pandemije virusa korone i da ovu situaciju koristi kao paravan za brojne malverzacije i propuste u radu, saopštio je SDS.

Šešić kaže da bi se povodom najavljenog odstupanja od fiskalnih pravila, koja će biti razmatrana na narednoj sjednici parlamenta Srpske, morala oglasiti i Glavna služba za reviziju i javnosti objasniti šta će za RS značiti ukidanje dozvoljene granice za zaduženje“, kazao je Šešić.

On je istakao da Vlada RS nije uradila ništa kako bi napravila uštede i zaustavila izvlačenje novca iz budžeta putem sumnjivih tendera.

Šešić je rekao da je pandemija poslužila kao paravan sa sumnjive poslove, podsjećajući da su se najveće malverzacije u RS desile upravo u vrijeme kada je u RS proglašeno vanredno stanja.

„Respiratori su nabavljani po cijeni koja je tri puta veća od tržišne. U tom periodu započeta gradnja podzemne garaže na UKC čija je cijena 35 miliona KM, a turistička agencija je nabavljala zaštitnu medicinsku opremu“, naveo je Šešić.

On je istakao da se predstavnici vlasti uprkos izuzetno teškom ekonomskom stanu ni danas ne odriču luksuza i upitao da li očuvanje radnih mjesta bitnije od kupovine luksuznih automobila.

„Nedavno je raspisan tender za nabavku tri automobila za Kabinet predsjednika Republike Srpske u vrijednosti od skoro 300 hiljada KM što je apsurdno, jer su prošle godine kupili pet novih automobila. Vlada je izdvojila i 300 hiljada KM za kupovinu kristalnih čaša i porcelanskih tanjira za opremanje vile Rajska dolina“, podsjetio je Šešić.

Kaže da je licimjerno što predstavnici vlasti, za vrijeme dok mole Vladu Srbije za pomoć i šalju zahtjeve za kredite MMF-u, nastavljaju sa rastrošnim ponašanjem.

Šešić je upozorio da se i sredstava iz Kompenzacionog fonda RS troše na netransparentan način.

„Nije objavljen spisak koji bi pokazao ko je dobio sredstava iz tog fonda i na koji način se ona troše. Prijedlog da se oformi komisija koju bi sačinjavali članovi pozicije i opozicije, a koja bi pratila rad ovog fonda, vlast je odbila“, istakao je Šešić, dodajući da su to učinili kako bi prikrili malverzacije.

Šešić je rekao da bi zbog izuzetno teške ekonomske situacije u kojoj se našao veliki broj građana Vlada RS trebala razmišljati o uvođenju mesečne finansijske pomoć nezaposlenima.

(vijesti365.com)

Ostavite komentar