Direktor CIA bio u Ukrajini prije pobune “Vagnera”

0
189

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns nedavno je bio u Ukrajini pre marša plaćenika Jevgenija Prigožina ma Moskvu, gde se sastao sa obaveštajnim zvaničnicima i predsednikom Vladimirom Zelenskim, potvrdio je za „Vašington post” jedan američki zvaničnik.

Ovaj list je prethodno objavio da se Berns ranije u junu sastao sa ukrajinskim zvaničnicima koji su otkrili strategiju za ponovno preuzimanje teritorije koju je okupirala Rusija i otvaranje pregovora o prekidu vatre sa Moskvom do kraja godine.

Putovanje, o kojem ništa nije bilo objavljeno kada se desilo, sprovedeno je u vreme kada ukrajinske snage nastavljaju kontraofanzivu pokrenutu u junu na istoku i jugu zemlje protiv ruskih snaga.

Berns je prilikom posete ponovo potvrdio američko obećanje da će deliti obaveštajne podatke da pomogne Ukrajini da se brani od ruske agresije, rekao je juče američki zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime.

Prema navodima lista „Vašington post”, koji je prvi objavio vest o Bernsovom putovanju, ukrajinski zvaničnici predstavili su planove za povratak teritorija koje su ruske snage okupirale i očekivanje da će početi pregovore o primirju do kraja godine.

Zvaničnik je rekao da je putovanje bilo pre 24. juna i jednodnevne pobune šefa paravojne ruske grupe „Vagner” Jevgenija Prigožina.

Zvaničnik je rekao da ta pobuna, koja je viđena kao najgora pretnja autoritetu Kremlja u više decenija, nije mogla da bude tema razgovora.

Inače, direktor CIA Barns je tim povodom nazvao čelnika ruske obaveštajne službe Sergeja Nariškina nakon prošlonedeljne pobune u Rusiji kako bi uverio Kremlj da SAD nisu učestvovale u tom događaju.

Barnsov telefonski razgovor s Nariškinom, direktorom ruske obaveštajne službe SVR, održan je u toku minule nedelje, i to je bio prvi kontakt Vašingtona i Moskve na najvišem nivou od pokušaja pobune, piše „Vol strit džornal”.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je u ponedeljak da je kratka pobuna ruskih plaćenika protiv Kremlja bila deo borbe unutar ruskog sastava i da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nisu u nju bili uključeni.

(politika.rs)

Ostavite komentar