Diskografske kuće tuže kompaniju zbog vještačke inteligencije

0
108

“Universal Music”, “ABKCO” i “Concord Publishing” tužili su kompaniju za razvoj vještačke inteligencije “Anthropic”, tvrdeći da je pri “podučavanju” četbota “Claude” neovlašteno koristila tekstove pjesama zaštićene autorskim pravima.

“Anthropic” krši autorska prava korištenjem tekstova najmanje 500 pjesama, od “God Only Knows” Beach Boysa, preko “Gimme Shelter” Rolling Stonesa, do “Uptown Funda” Marka Ronsona i Brune Marsa i Beyonceinog “Halo”, navodi se u tužbi podnesenoj sudu u Tenesiju.

Kompanija neovlašteno kopira stihove pjesama u sklopu ogromne količine teksta koju napabirči na internetu i koristi za “podučavanje” bota “Claude”, dodaje se.

Izdavači takođe tvrde da “Claude” nezakonito reprodukuje stihove u odgovoru na izrazit zahtjev, ali i na upite koji ne traže konkretne stihove već skladanje pjesme na određenu temu, akorde pjesama ili pisanje poezije i kratke fikcije u stilu određenog umjetnika ili tekstopisca.

“Claude” će tako odgovoriti relevantnim stihovima iz Don McLeanovog “American Pie” ako se od njega zatraži da napiše pjesmu o smrti rok pionira Buddyja Hollyja, objasnili su tužioci, tražeći novčanu odštetu i sudsku zabranu takve prakse.

Predstavnici “Anthropica” nisu željeli odmah odgovorili na upit da komentarišu tužbu.

Advokat izdavača Mat Openhajm odbio je komentarisati parnicu, istakavši tek da, prema zakonu o autorskim pravima, kompanije ne smiju bez dozvole “reprodukovati, distribuirati ni prikazivati tuđa djela zaštićena autorskim pravima kako bi izgradile vlastito poslovanje”.

Mnogi vlasnici autorskih prava, uključujući autore i vizuelne umjetnike, tužili su tehnološke kompanije poput Mete i OpenAI-ja, kojeg podržava “Microsoft”, zbog korištenja njihovih radova pri “podučavanju” razvojnih sistema za vještačku inteligenciju.

Čini se da je tužba muzičkih izdavača prvi slučaj u kojem su predmet stihovi pjesama i prvi slučaj protiv “Anthropica”, napominje “Reuters”, ističući da je kompanija dobila finansijsku podršku “Googlea”, “Amazona” i bivšeg milijardera kriptovaluta Sama Bankman-Frieda.

Ostavite komentar