ĐUKANOVIĆ: Branićemo tekovine koje je DPS stvorio do posljednje kapi krvi

0
197

Predsjednik DPS-a Milo Ðukanović rekao je danas da je njegova partija spremna da tekovine koje su stvorili brani “do posljednje kapi krvi”, nebitno da li je na vlasti ili u opoziciji.

On je podsjetio da mu je zamjerano zbog sličnih izjava koje je davao, ali da se nije pokolebao, te da se i tada i danas vrlo precizno izražava, prenijela je RTCG. On je rekao da je DPS borbena partija, koja je već u gardu, bori se i skraćuje vrijeme trajanja ove vlade.

Ðukanović je uvjeren da će DPS značajno skratiti vrijeme trajanja aktuelne Vlade Crne Gore, poručujući da su svjesni da sa svakim sledećim danom trajanja te vlasti Crna Gora gubi.

“Gubi povjerenje investitora, tempo razvoja, imidž koji je postojao o Crnoj Gori, kao državi multietničkog društva”, rekao je Ðukanović.

On je pojasnio da je njihov demokratski kapacitet takav “da ćemo prihvatiti slobodno izraženu volju građana”.

“Mi smo morali otići u opoziciju, da bi se u Crnoj Gori priznali rezultati”, tvrdi Ðukanović.

“Ali nemojte da se zanosite. To je bio sastavni dio mog obraćanja. Na izborima se nije odlučivalo o državi. Ako pomislite da bi vam pobjeda na izborima mogla dati pravo da rušite državu, e tada ćete se suočiti sa nama, jer ćemo kategorički braniti državu Crnu Goru”, poručio je Ðukanović.

On je, govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, rekao da situacija nije beznadežna, jer je desetak mjeseci od promjene vlasti pokazalo kvalitet državnog temelja Crne Gore.

“Koliko je bilo onih koji su likovali, ne zbog pobjede na izborima, već zato što će im to pomoći da uruše državu Crnu Goru i marginalizuju DPS, kao ključni stub odbrane države Crne Gore i evropskih vrijednosti, pa se pokazalo da nisu bili u pravu”, rekao je Ðukanović, prenosi RTCG.

Iz svega će, kako je rekao, Crna Gora izaći bogatija, jer će raskrstiti sa zabludom da u Crnoj Gori postoji druga politička divizija koja je istog proevropskog opredjeljenja i koja taj posao može raditi kvalitetnije od DPS-a.

“Nažalost, i dalje se pokazuje i u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu da se jedva mukotrpno porađa jedna snažna politika koja je opredjeljena da naše društvo nepokolebljivo vodi ka Evropi, a da je alternativa na Balkanu okoreli nacionalizam”, ocijenio je Ðukanović.

Krivokapić: Spremate li državni udar?

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić ocijenio je večeras da su “najave lidera opozicije (predsjednika Crne Gore) Mila Ðukanovića da planira skraćenje mandata Vladi Crne Gore neozbiljne i opasne”.

“Ono što je opasno jeste vaša najava da ćete skratiti mandat Vladi, iako nemate za to formalnu većinu. Dužni ste javnosti da objasnite na koji način ste mislili, uz tako militantan govor, da sprovedete državni udar u najavi? Ili, pak planirate da sa djelom parlamentarne većine, idete u otvoreno rušenje Vlade i skraćenje mandata”, poručio je Krivokapić Ðukanoviću.

Krivokapić u saopštenju ističe da je narod Crne Gore u političkom kontekstu 30. avgusta “jasno rekao šta misli o vladavini koju je Ðukanović personifikovao” i poručuje mu da bi “tekovinama” koje je on zastupao trebalo “ubrzo da se pozabave nezavisni i oslobođeni pravosudni organi”.

Ðukanovića optužuje da, kako navodi, “nakon što je ostavio praznu kasu i zaduženu zemlju”, jedino brani “ličnu imperiju očekujući da će tuđa djeca ginuti da bi se sačuvale tekovine DPS-a”, što je, tvrdi Krovokapić, drugo ime za njegove imovinske kartone.

Istakao je da je vlada Crne Gore mandat dobila od naroda na izborima, na kojima je Ðukanović nakon 30 godina poražen prvi put i dodao da Ðukanovića “potpuni poraz i pravično suđenje tek čeka”.

Krivokapić u saopštenju navodi i da je, kako kaže, prva demokratska vlada od uvođenja višepartizma nepokolebljivo posvećena da pruži puni doprinos u izgradnji demokratskih institucija, međunacionalnog i međunarodnog povjerenja, te poboljšanju standarda građana Crne Gore, što su, tvrdi, civilizacijske tekovine koje je Ðukanović decenijama urušavao.

Dodaje da je Ðukanović paralelno izgrađivao autokratski metod vladanja, čime je uzrokovao ekonomsko posrtanje, urušavanje društvenog razvoja, duboko podijeljeno društvo, široko zastupljenu diskriminaciju, nepravdu, korupciju, što nije ostalo nezapaženo u izvještajima međunarodnih organizacija.

(Agencije)

Ostavite komentar