Dodik otkrio detalje razgovora sa Orbanom

0
70

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu danas prenio da nije tačno da Srpska ruši teritorijalni integritet BiH.

Rekao sam mu veoma jasno kako se radi o spinovima, koji govore kako rušimo teritorijalni integritet BiH, što nije tačno. Važno je da imamo nekoga ko hoće to da čuje. Mi ne činimo ništa što nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Odlučni smo da Republika Srpska vrati svoja ovlaštenja koja joj je oduzeo Ustavni sud BiH – rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da posjeta mađarskog premijera predstavlja veliku čast za Republiku Srpsku, koja je i uzvratna posjeta, te da ga je danas upoznao sa aktuelnom situacijom.

Istakao je i da je na sastanku razgovarano o bilateralnoj saradnji, potencijalnim zajedničkim projektima, prije svega infrastrukturnim i projektima u oblasti energetike.

– Mađarska je zainteresovana za mnoge projekte koji su nama potrebni, a da oni daju podsticaj kroz zajedničko ulaganje. Mi ćemo u narednih sedam dana imati jedan prijedlog koji ćemo uputiti u Budimpeštu kako bi došli do što boljih riješenja – naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je oto bio uspješan sastanak na kome se tragalo za boljim rješenjima u pogledu ekonomije.

Dodik je večeras u prijedorskoj mjesnoj zajednici Omarska razgovarao sa mještanima o njihovoj inicijativi za dobijanje statusa opštine, te je istakao da je formirana komisija Vlade koja bi trebalo da napravi elaborat, a potom bi trebalo da bude upućen u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

– Već smo to ranije dogovarali. To je dio našeg dogovora, koji smo imali ranije. Smatramo da Omarska i ovi dobri ljudi zaslužuju da imaju opštinu, a opet sve u saglasnosti sa gradom Prijedor – naglasio je Dodik.

Govoreći o auto-putu Banjaluka-Prijedor, Dodik je rekao da je on predviđen strateškim planovima i da će omogućiti daleko bržu komunikaciju između dva grada.

– Drago mi je što je došlo do početka radova. Nećemo stati, završićemo taj put, on je dio sistema auto-puteva u Republici Srpskoj – istakao je Dodik.

Najavio je i nove projekte na području grada Prijedora, u saradnji sa Gradskom upravom, između ostalog, sanaciju Bolnice i gradnju sistema zaštite od poplava, navodeći da je za te namjene novac već obezbijeđen i da se očekuje dalje operativno angažovanje.

On je podsjetio da je Vlada Srpske izdvojila tri miliona KM za podršku Gradu u izgradnji lokalne infrastrukture, navodeći da svi ti projekti donose novu dinamiku razvoju grada.

(Srna)

Ostavite komentar