Dronovi će za osam godina zasaditi milijardu stabala

0
225

Kompanija Flash Forest iz Toronta ima velik i značajan plan sadnje drveća.

Flash Forest koristi dronove za pošumljavanje, a proces se obavlja deset puta brže nego kad to radi čovjek pomoću lopate. Cilj pomenute kompanije da do 2028. godine zasadi milijardu stabala.

Dronovi koji obavljaju sadnju su modificirani tako da brzo “ispaljuju” sjeme u tlo, što znači da kombinuju tehnologiju, softver i ekološku nauku kako bi nadmašili uobičajeni način sadnje drveća i ubrzali pošumljavanje u vrijeme kada je to izuzetno potrebno.

Osim toga, dronovi obavljaju posao za 80 posto jefitnije u odnosu na tradicionalne metode sadnje drveća.

Dronovi su opremljeni pneumatskim sistemom koji ispaljuje sjeme u tlo na optimalnu dubinu. Također, omogućavaju timu da pristupi teškim terenima gdje čovjek inače nema pristup. Dronovi ispaljuju čahure koje se sastoje od najmanje tri proklijala sjemena, gnojiva i drugih sastojaka korisnih za biljke.

Prije procesa sadnje drveća, na teren se šalju dronovi koji mapiraju tlo kako bi se napravile procjene. Kada se ustanove idealne lokacije za sadnju na osnovu analize tla i postojećih biljaka, na posao kreću dronovi koji vrše preciznu sadnju.

Nakon toga kreće dron koji ispušta hranljive sastojke, dok drugi dron prati proces rasta biljaka.

Nakon što su testirani prototipi, kompanija je već u Ontariju u Kanadi zasadila stabla. Cilj je i smanjiti troškove tako da jedna čahura košta 50 centi.

Dronovi dnevno mogu zasaditi između 10.000 i 20.000 stabala, a jednog dana će dva pilota dnevno moći zasaditi čak 100.000 stabala.

(Klix.ba)

Ostavite komentar